Magyarok is szolgálhatnak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Németország hamarosan belső tervezői megbeszélést tart nemzetközi partnerekkel, akik esetleg részt vennének az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) Kabulon kívüli munkájában, így a németek kunduzi missziójában - közölte a német külügyminisztérium szóvivője. Berlini diplomáciai forrás szerint Magyarország is felkérést kapott.
Vágólapra másolva!

A magyarok egyebek között a közigazgatásban, az államigazgatásban, a banki szférában, a vámrendészetnél segédkeznének az afganisztáni stabil viszonyok megteremtésében. Huszonkét magyarról lenne szó, de a szám változhat.

Lapjelentés szerint a zárt körű megbeszélésre december 11-én kerülne sor Bonnban. Jelenleg hamarosan hazatérő magyar egészségügyi alakulat teljesít szolgálatot Kabulban, míg Szenes Zoltán vezérkari főnök december elején Brüsszelben nem zárta ki, hogy magyarok részt vesznek majd a kabuli repülőtér működtetésében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa október közepén határozott az ISAF mandátumának területi kiterjesztéséről Kabulon túlra, s egy évvel meg is hosszabbította december 20-án lejáró megbízatását. Jelenleg a NATO irányítja az ISAF-ot, amely eredetileg csak Kabulban és közvetlen környékén biztosította a rendet.

Németország ENSZ-képviselője a közelmúltban kétlépcsős tervet vázolt fel az ISAF afganisztáni tevékenységének kiterjesztésére. Először a fővároson kívül nyolc vidéki nagyvárost tennének biztonságossá, majd ezeket az "oázisokat" összekötve teremtenének fokozatosan összefüggő területeket.

Az észak-afganisztáni Kunduz úgynevezett polgári helyreállítási csoportjára német részről logisztikai-biztosítási feladatokat ellátó egység vigyázna, amelynek létszáma feltöltés esetén a 400-at is elérheti. A nemzetközi biztonsági erő mellett több mint 11 ezer amerikai katona is állomásozik Afganisztánban azzal a fő feladattal, hogy felkutassák a tálib rezsim és az al-Kaida szervezet híveit.