Orosz választás: az exit poll szerint Putyinék nyertek

Vágólapra másolva!
A Putyin elnökhöz köthető Egységes Oroszország Párt vezet 36 százalékkal a szavazatok több mint 11 százalékának összeszámlálása után. A második helyért az ultranacionalista Zsirinovszkij pártja és a kommunisták versengenek. Még nem biztos, hogy a két orosz liberális párt eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.
Vágólapra másolva!

A részeredmények mellett valamennyi exit poll is a Vlagyimir Putyin elnökhöz kötődő Egységes Oroszország párt győzelmét mutatják. Az egyik exit poll szerint a szavazatok 37 százalékát szerezheti meg az orosz alsóházi választáson, míg a kommunista párt 15 százalékkal végezhet a második helyen.

Putyin uralja az orosz választási kampányt/nagyvilag/20031205putyin.html

Egy másik exit poll, amelyet a ROMIR közvélemény-kutató készített, valamivel kisebb különbséget jelzett az Egységes Oroszország (34 százalék) és a kommunista párt (14 százalék) között. A két becslés egybecseng viszont abban a tekintetben, hogy bejut a dumába mindkét kis liberális párt, átlépve az ötszázalékos küszöböt: a Jobboldali Erők Szövetsége és Jabloko 6-6 hat százalékot kaphat.

Az ultranacionalista-populista Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata pártja az egyik felmérés szerint 12 százalékra számíthat, a másik szerint pedig 11-re, míg a baloldali-hazafias Haza tömb 9 százalékra mindkét exit poll szerint.

Az orosz Dumába összesen 23 párt szeretné bejutattni jelöltjeit a 450 képviselői helyre. Ez a negyedik parlamenti választás Oroszországban a kommunizmus bukása óta.

Hodorkovszkij a börtönben szavazott

Az előzetes letartóztatásban levő orosz iparmágnás, Mihail Hodorkovszkij is szavazott a reggeli órákban több cellatársával együtt - jelentette az orosz Interfax hírügynökség. A leggazdagabb oroszt, a Jukosz volt elnökét volt októberben vették őrizetbe, akit az ügyészség adócsalással és állami javak eltulajdonításával vádolja. Putyint pedig azzal vádolják a független médiumok, hogy az orosz társadalomban igen népszerűtlennek számító oligarchák elleni kemény fellépésével a népszerűségét akarja növelni a választások előtt.