Líbia vállalja a váratlan ENSZ-ellenőrzéseket

Vágólapra másolva!
Irán példáját követve várhatóan Líbia is aláírja a atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé tenné, hogy az ENSZ szakértői meglepetésszerű ellenőrzéseket hajtsanak végre az arab ország atomlétesítményeiben - vélekedtek vasárnap Bécsben akkreditált diplomaták.
Vágólapra másolva!

Mint egy nyugati diplomata elmondta, szombaton líbai küldöttség járt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ), s a delegáció tagjai a Mohamed el-Baradei NAÜ-főigazgatóval folytatott megbeszélésen már fel is ajánlották a kiegészítő jegyzőkönyv aláírását.

Egy másik diplomata pedig hangsúlyozta: a jegyzőkönyv aláírása az egyik legfontosabb pont volt, amelyben az arab országgal megállapodtak. A diplomata azokra a titkos tárgyalásokra utalt, amelyeket az Egyesült Államok és Nagy-Britannia képviselői kilenc hónapon át folytattak a tripoli kormányzattal. A kiegészítő jegyzőkönyv aláírásának szándékát líbiai részről egyelőre nem erősítették meg.

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Líbiában pénteken este szinte egyidőben jelentették be, hogy Tripoli feltárja és felszámolja valamennyi tömegpusztító fegyverprogramját, és ennek a felügyeletére haladéktalanul és feltétel nélkül kész fogadni a nemzetközi szervezetek ellenőreit. Moammar el-Kadhafi líbiai vezető erre vonatkozó döntését a hét végén világszerte üdvözölték.

Líbia azután kezdeményezte atom-, vegyi és biológiai fegyver előállítását célzó programjainak a feladását, hogy vállalta a felelősséget a PanAm légitársaság utasszállítója ellen 1988-ban elkövetett merényletért, jelentős ENSZ-szankciókat kerülve el ezzel. A gép a skóciai Lockerbie fölött lezuhant, valamennyi utasa szörnyethalt. Tripoli sok millió dolláros jóvátételt fizetett az áldozatok hozzátartozóinak.

Irán erőteljes nemzetközi nyomás hatására csütörtökön írta alá az a atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét. Az Egyesült Államok atomfegyver kifejlesztésének szándékával vádolta a teheráni kormányzatot, amely ezt azonban tagadja és békés célúnak mondja atomprogramját.