Terroristák után razziáztak Párizsban

Vágólapra másolva!
15 iszlám szélsőségest fogtak el egy nagyarányú razzia során hétfő hajnalban Párizsban. A francia hatóságok alvó terrorista sejteket kerestek a tavalyi casablancai merényletekben elhunyt francia állampolgárok ügyében folyó nyomozás során.
Vágólapra másolva!

A tavalyi casablancai merénylettel kapcsolatban indított Párizsban nagyarányú akciót hétfő hajnalban a francia rendőrség. A razzia reggel hat órakor kezdődött a francia főváros Aulnay-sous-bois és Mantes-la-Jolie városrészeiben. A rendőrség és a kémelhárítás közös akciójában 15 feltételezett muzulmán szélsőségest vettek őrizetbe - kilenc férfit és hat nőt.

A razzia annak a nyomozásnak az eredménye, amelyet a tavalyi casablancai merényletekben elhunyt három francia állampolgár ügyében indítottak. A hatóságok alvó fegyveres sejtek hálózatát igyekeztek leleplezni. A letartóztatott férfiak között egyesek állítólag kapcsolatban álltak a Marokkói Iszlám Harcos Csoporttal (MICG), amely a gyanú szerint a tavaly májusi casablancai merényleteket szervezte. Feltételezések szerint a csoport egyik szárnyának köze volt a március 11-i madridi merényletekhez is.

Casablancában a tavaly májusban elkövetett öngyilkos merényletekben összesen 45 ember vesztette életét, köztük a 12 öngyilkos merénylő, Madridban pedig 191 ember halt meg a vonatrobbantásokban.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint az MICG az 1990-es évek végén jött létre. Céljai között szerepel, hogy iszlám államot hozzon létre Marokkóban, és támogatja az al-Kaida nyugat elleni harcát is. A csoportnak Afganisztánban, Nyugat-Európában és feltehetően Marokkóban is vannak sejtjei - írja a BBC.