Ellenzéki siker a szerbiai elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A részeredmények szerint az ultranacionalista és a demokratikus ellenzék jelöltje jutott tovább a vasárnapi szerbiai elnökválasztás második fordulójába. Az, hogy a kormány jelöltje kiesett a versenyből, a szerb kormány eddigi rossz teljesítményének tudható be, és a koalíció közeli végét sejteti. A radikális Tomislav Nikolic végső győzelme esetén két párt már jelezte kilépését a kormányból, Boris Tadic demokratikus jelölt sikere miatt viszont előre hozott választásokat is kiírathat a vezető kormánypárt.
Vágólapra másolva!

Nem hivatalos részeredmények szerint igazolta a papírformát a vasárnapi szerbiai elnökválasztás első fordulója: Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese győzött, akinek két hét múlva az ugyancsak ellenzéki Demokrata Párt (DS) jelöltjével, Boris Tadictyal kell megmérkőznie.

A választásokat felügyelő belgrádi székhelyű civil szervezet, a CESID szerint az ultranacionalista Nikolic a szavazatok 30,7 százalékával nyert, míg Tadic a voksok 27,4 százalékát kapta. Bogoljub Karic, a BK vállalatbirodalom elnöke a voksok 18,7 százalékával lett a harmadik, s a kormánykoalíció jelöltje, Dragan Marsicanin lecsúszott a negyedik helyre, mindössze 13,2 százalékot kapott.

Ivica Dacic, a Szerb Szocialista Párt jelöltje 3,7 százalékot szerzett, míg kétszázaléknyi voksot gyűjtött össze Jelisaveta Karadjordjevic hercegnő. A többi kilenc jelölt egy százaléknál kevesebb voksot kapott. A CESID a szavazóhelyiségek ötven százalékában végzett szavazatszámlálás után tette közzé a részeredményt.

A korábbi felmérésekhez képest Nikolic egy-két százalékkal, míg Tadic közel öt százalékkal szerzett többet. A legnagyobb kudarc alighanem Marsicanin vártnál gyöngébb szereplése, a kormánykoalíció jelöltjének általában 17-18 százaléknyi voksot jósoltak.

Forrás: EPA
Tadic a demokratikus szavazókban bízik

Az első forduló eredménye kilátástalan helyzetbe hozhatja a most hatalmon lévő kabinetet, a kormány jelöltjének várakozáson aluli támogatottsága a milosevici szocialisták külső támogatásával működő kisebbségi kabinet eddigi munkájának lesújtó minősítése. A kormányt emellett szétesés is fenyegeti, mivel a koalíció két tagja - a G17 Plus és a Szerb Megújhodási Mozgalom - is jelezte, hogy kilép a kabinetből, ha Nikolic győz. Tadic megválasztása esetén pedig a vezető kormánypárt egy vele rivális politikai formáció elnökével vezethetné az országot, mihez nincs sok kedvük. A kormány ez esetben feltehetően hajlandóságot mutatna egy előre hozott választás kiírásához.

A két hét múlva tartandó második fordulóban Nikolic és Tadic párviadala várható. Ezen feltehetően a részvételi arány dönt majd Nikolic stabil radikális ám kisebb arányú szavazótábora miatt. A magas részvétel Tadicnak kedvez, pláne, ha a demokratikus érzelmű polgárok közül sokan felsorakoznak mögé.