Tévedésből segítettek világra egy gyermeket Grazban

Vágólapra másolva!
Elsősorban nyelvi nehézségek miatt felcseréltek két terhes nőt Graz egyik kórházában, így az orvosok egy 28 hetes magzatot segítettek világra egy 40 hetes helyett. A megszületett kisgyereket nem érte károsodás.
Vágólapra másolva!

A tévedésre akkor derült fény, amikor a grazi tartományi kórházban császármetszéssel világra segítették a mindössze 1,2 kilogramm súlyú gyermeket, akit most intenzív osztályon ápolnak.

A Kurier című bécsi napilap szombati számában adott hírt arról, hogy a kórház veszélyeztetett terheseknek fenntartott egyik szobájában egyszerre három török nőt is megfigyelés alatt tartottak. Egyikük már terhességének 40. hetében volt, amikor az orvosok a családjával konzultálva úgy döntöttek, császármetszéssel világra segítik gyermekét.

Nincs személyi felelőse a betegcserének az ellátást végző klinikán/itthon/20040709adminisztracios.htmlMeghalt a tévedésből megműtött beteg/itthon/20040706tevedesbol.html

Az orvosok hívására azonban - feltehetően a rosszul kiejtett török név miatt - egy másik török terhes asszony jelent meg a szülőszobában, aki mindössze két hónapja él Ausztriában, és nem beszél németül. Az orvosok csak a császármetszés elvégzésekor jöttek rá a tévedésre. A lap szerint az is nehezíthette az osztrák orvosok dolgát, hogy a szülőszobában megjelent nő elhízott volt, így hasának méretéből nem derült ki, hogy terhességének még csak a 7. hónapjában jár.

A kórház vezetője szerint nem érte károsodás az idő előtt világra segített újszülöttet. Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, jogi szakértők szerint a kismama kárpótlásra és szociális segélyre is igényt tarthat.