Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn a muszlim szélsőséges Hezbollah szervezet ellen Dél-Libanonban követendő új, az eddiginél keményebb megtorlások politikáját helyezte kilátásba.

A kormányfő a libanoni-izraeli határ közelében fekvő Kirjat Smona településen tett látogatása során kijelentette: "folytatjuk a támadásokat az új politika szellemében, amely semmiféle korlátozást nem szab a hadseregnek". Ugyanakkor a feszültség enyhülésének első jeleként az izraeli katonák megengedték a határ menti falvak lakóinak, hogy előjöjjenek az óvóhelyekről, ahová közel 24 órával korábban, a dél-libanoni célpontok ellen indított légitámadások kezdetén kellett bevonulniuk. Az Irán és Szíria által támogatott síita Hezbollah gerillaszervezet második legtekintélyesebb vezetője, Náim Kászim sejk hétfőn kijelentette: a szervezet az izraeli fenyegetés ellenére folytatja harcát.
A sejk hangsúlyozta, hogy a Hezbollah mind ez ideig kötelezőnek tartotta magára nézve az 1996 áprilisában a Franciaország és az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodásokat, amelyek értelmében a Dél-Libanonban harcoló felek nem támadnak polgári személyeket és polgári célpontokat, de ha Izrael invázióra vagy nagyszabású hadműveletre szánja el magát, akkor magára vállalja a megállapodások megsértésének ódiumát. Ismételten cáfolta azt az izraeli vádat, amely szerint a Hezbollah rakétákkal lőtte vasárnap Észak-Izraelt.
(MTI)