Holtan találták Fehmi Agani mérsékelt koszovói vezetőt

Holtan találták meg Koszovóban Fehmi Aganit, a mérsékelt irányvonalú Ibrahim Rugova koszovói albán vezető egyik bizalmasát - jelentette szombat hajnalban a Tanjug jugoszláv hírügynökség nyomán az AP és a
Reuters. Brit értesülés szerint Aganit a rendőrség hurcolta el két nappal holttestének megtalálása előtt.

Brit értesülés szerint Fehmi Agani koszovói albán politikust a rendőrség hurcolta el két nappal holttestének megtalálása előtt.
Fehmi Agani fia délelőtt arról tájékoztatta a brit külügyminisztériumot, hogy édesapját csütörtökön a szerb rendőrség őrizetbe vette és elhurcolta. A család pénteken visszakapta az albán vezető holttestét azzal a magyarázattal, hogy a Koszovói
Felszabadítási Hadsereg erői végezték vele - közölte a védelmi minisztérium sajtóértekezletén Robin Cook.
A politikus holttestét Pristinától 20 kilométerre délre, Lipjan település közelében találta meg a rendőrség. Az AP értelmezése szerint szombat hajnalban, a Reuters szerint még pénteken bukkantak rá a holtt holttestre.
A 70-es éveiben járó, végzettségére nézve szociológus Agani egyike volt a Rugova vezette Koszovói Demokratikus Liga megalapítóinak, valamint tagja volt annak a koszovói albán küldöttségnek, amely részt vett a Franciaországban februárban tartott Koszovó-konferencián.

A Tanjug a Koszovói Felszabadítási Hadsereget (UCK) tette felelőssé Agani haláláért. Az állította: az UCK elrabolta Aganit, majd elszigetelte Ibrahim Rugovától, hogy ne vehessen részt a szerb kormány és a Rugova közötti tárgyalásokon. A Tanjug szerint azért gyilkolták meg a politikust, mert Rugova Rómába való távozása után érdektelenné vált szemükben. Egyúttal figyelmeztetett, hogy Rugova is hasonló sorsra juthat.

Agani haláláról nem ez az első hír. Nem sokkal a Jugoszlávia elleni légi csapások megindulása, március 24-e után a NATO jelentette be, hogy megbízható értesülések szerint Aganit és több társát megyilkolták a szerb erők. Brüsszel később kénytelen volt visszavonni ezt a hírt.
Wolfgang Petritsch nagykövet, Ausztria koszovói különmegbízottja viszont éppen péntek este közölte, hogy tudomása szerint életben van Agani, és a szerb hatóságok tartják fogságban. Az osztrák televíziónak adott nyilatkozatában a nagykövet felszólította a jugoszláv kormányt, hogy engedje szabadon a neves koszovói albán politiku

(MTI)

Ajánló: