Augusztustól lakatlan lesz a Mir

A Mir orosz űrbázis augusztus közepétől személyzet nélkül marad. A jövő év elején vagy újabb űrhajósok érkeznek az űrállomásra, vagy befejezi immár több mint 13 éves működését.

A Mir sorsa azután vált ismét kétségessé, hogy meghiúsult a brit "szemeteskirály", Peter Llevellin augusztusra tervezett fizető űrutazása. A dúsgazdag "vendégkozmonauta" bérutazásával több mint százmillió dollárhoz jutott volna az orosz űrhivatal, de a brit üzletember végül mégsem utalt át pénzt. Borisz Jelcin orosz elnök ugyanakkor májusban még arról tett említést rendeletében, hogy az orosz űrprogramok finanszírozását kiemelten kell kezelni, s a Mir üzemeltetésére költségvetési pénzeken kívüli forrásokat kell találni.
Az orosz űrbázis már jócskán kiszolgálta idejét, és az utóbbi években számtalan meghibásodással kellett megküzdeniük az űrhajósoknak. A programot azonban sikerült folytatni annak ellenére is, hogy évente 250 millió dollárba kerül a Mir fenntartása. Ennyi pénzt egyelőre nem tudnak előteremteni Moszkvában, tekintettel a költségvetés gondjaira és az elhúzódó gazdasági-pénzügyi válságra.

Korábban:

1999. április 16.