Párizsba menekült Elefántcsontpart megbuktatott elnöke

Elefántcsontpart megbuktatott elnöke, Henri Konan Bédié hétfőn Párizsba érkezett Loméból a togói elnök által rendelkezésére bocsátott repülőgépen. Bédiével együtt érkezett több családtagja, valamint utolsó kormányának számos minisztere is.

Az elnökkel együtt utazott Párizsba a volt elefántcsontpari miniszterelnök, Daniel Kablan Duncan is, akit - hasonlóan az államfőhöz - a francia hadsereg egységei menekítettek ki a december 24-én bekövetkezett puccs után.

Az afrikai volt vezetőket az Orly repülőtéren rendkívüli biztonsági intézkedések közepette "az ilyen és hasonló eseteknek megfelelően" a francia külügyminisztérium protokollfőnöke köszöntötte. Párizs valamennyiüknek 3 hónapos, de többször is megújítható vízumot biztosított, ami lehetővé teszi hosszabb franciaországi tartózkodásukat. Bédiének Párizsban van egy ingatlana.

Elefántcsontpart új "erős embere", Robert Guei tábornok korábban azzal vádolta meg Michel Dupuch-t, a francia államfő Afrika-szakértőjét, volt abidjani nagykövetet, hogy az "kerül amibe kerül alapon Elefántcsontpartra akarja kényszeríteni (az eltávolított) Henri Konan Bediét".

(MTI)

Korábban:

(1999. december 27.)