Haider nem fasisztának, csak egy igazi osztráknak tartja magát

Haider az ország vezetője akar lenni. Még nem az, és nyilatkozata szerint, ha kormányra is kerül, akkor sem lesz most kancellár. De szándékai szerint egyszer az lesz. Ez a jövőkép egész Európát, sőt lassan az egész világot elborzasztja.A "yuppie fasisztának" nevezett Jörg Haider Ausztria egyik legerősebb politikusa lett. Az 50 éves Haider a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője. A párt 1994-es jó szereplése után, Haider azt jósolta, hogy néhány éven belül ő lesz a kancellár Ausztriában.

A köztudottan szélsőjobboldali Szabadságpárt szerint Ausztria problémáiért, különösen a munkanélküliségért és a bűncselekmények gyakoriságáért az Ausztriába bevándorlókat lehet okolni. Az osztrák emberek egy része egyetért ezzel, másik részük pedig elégedetlensége miatt szimpatizál a Haider féle gondolatokkal.

Haider karrierje folyamán következetesen visszautasította az antiszemita bíralatokat, azonban beszédei, írásai jónéhány olyan kijelentést tartalmaznak, amelyben a Holokausztról beszél és legitimizálja a nácik politikáját es tevékenységét. Haider magáról így nyilatkozott: "Az engem elemző kommentárok és jellemzések szerint nagy ideológus vagyok, aki valami szörnyűre készül, van amikor ideológiamentes megalkuvónak neveznek, utána yuppie vagyok, majd az öreg náci, vagy az osztrák David Duke. A sztereotípiák nem illenek rám. Azzal a ténnyel kell együttélnem, hogy valaki mindig hasonlítani próbál valakihez, pedig én azt gondolom, hogy egy igazi osztrák vagyok.
Haider családja

Jörg Haider eredeti foglalkozása szerint ügyvéd. A feleségével és két lányával él egy birtokon. A terület eredetileg zsidóké volt, akiket 1939-ben, amikor Németországhoz csatolták Ausztriát, arra kényszerítettek, hogy adják el a birtokot.

Haider 1950-ben született Felső-Ausztriában. Az apja 1929-ben csatlakozott Hitler ifjúsági szervezetéhez, később a náci párthoz. Haider édesanyja a náci párt német nőket tömörítő szervezetének volt tagja. Haider a szüleiről úgy nyilatkozott, hogy utólag minden sokkal könnyebb, és egy leszármazottnak nem szabad azt mondani, hogy ő jobban cselekedett volna a szülei helyében.

Haider karrierje

Haider karrierje fiatalon kezdődött. Tizenhat évesen megnyert egy "beszéd-versenyt", "Németek vagyunk-e, mi osztrákok?" című beszédével. Később ezt a beszédet kiadták a neo-náci Német Nacionalista Újságban. Ennek a lényege az volt, hogy az osztrákok nem egy határozottan elkülöníthető nép, hanem etnikailag inkább németek.

Haider húsz éves korától különböző pozíciókat töltött be a Szabadság Pártban. 1979-től 1983-ig a Parlament tagja is volt. 1986-ban a párt vezetőjének választották. Három évvel később Karintia kormányzója lett. 1991-ben a náci politikát dícsérő kijelentései miatt lefokozták a kormányzó helyettesévé. Haider 1992 márciusában ismét bekerült a Parlamentbe. Sikeres szereplése az 1994-es választáson meglepte a politikai szakértőket. 1986-ban a Szabadág Párt a szavazatok 5%-át érte el. Nyolc évvel később, az 1994-es választáson már a szavazatok 22.6%-át magukénak tudhatták. Politikai elemzők szerint Haider sikeressége az idegenellenes politikára fogékonyak számának megnövekedésével, és a régóta kormányzó pártok nehézkességével, a velük szembeni növekvő ellenszenvnek köszönhető.

Haider tagadja, hogy idegengyűlölő lenne

Haider szerint a bevándorlók semmi hasznot nem hoznak Ausztriának. Sőt, elveszik a munkahelyeket az osztrákoktól, és sok bűncselekményt követnek el. Haider szavai szerint: "Itt vannak a lengyelek, akik autólopásra specializálódtak, a volt Jugoszláviából származók, akik betörés-szakértők. Vannak heroin-terjesztő törökök, és zsaroló, tolvaj oroszok." 1993 februárjában Haider és a pártja kiadott egy 12 pontos petíciót a külföldi bevándorlás leállítására, hogy a nem-német ajkú gyerekek arányát 30% alá csökkentsék sz iskolákban. Haider azt jósolta, hogy legkevesebb egymillió aláírást fog gyűjteni, de összesen 417 ezren írták alá a petíciót.

Haider tagadja, hogy idegengyűlölő lenne, szerinte csak az igazságot mondja, szerinte "a multikulturális társadalom csak egy képzelgés, ami nem működik."

Tiefenthaler Eszter