Bill Clinton amerikai elnök egyhetes európai körútja keretében csütörtökön megérkezett Németországba.

Az elnök szerdán részt vett az Egyesült Államok és az Európai Unió lisszaboni csúcsértekezletén, majd csütörtökön szintén a portugál fővárosban tárgyalt Ehud Barak izraeli kormányfővel a közel-keleti megbékélés folyamatáról, és rögtön indult tovább Berlinbe. Németországban szombatig marad, a hétvége két napját pedig Moszkvában tölti, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Clinton Berlinben valószínűleg tárgyal európai vezetőkkel a rakétavédelmi rakétarendszer kifejlesztéséről, amelyet az Egyesült Államok 2005-re akar megvalósítani, és amely aggasztja nemcsak Oroszországot és Kínát, hanem az Európai Uniót is, mert attól tartanak, hogy általa felborulnak az érvényben lévő nemzetközi leszerelési szerződések.

Clinton szerdán azt mondta, az Egyesült Államok hajlandó megosztani más országokkal is a fegyverrendszer nyújtotta védelmet. Az EU ki fogja tüntetni az elnököt az európai egységnek és békének tett szolgálataiért, és Clinton még németországi tartózkodása alatt részt vesz a balközép pártok csúcstalálkozóján.

(MTI)

Korábban:

(2000. május 30.)