Csütörtök reggel megnyílt a hannoveri Expo 2000. A hivatalos megnyitásának előestéjén Gerhard Schröder német kancellár avatta fel az évezred utolsó világkiállítását. Az expo június 1-jétől október 31-ig tart.A szerda este tartott, parádés műsorral egybekötött nyitógálán Schröder mellett részt vett többek között Johannes Rau szövetségi elnök, Fernando Henrique Cardoso brazil államfő, Caroline monacói hercegnő és Ernst August hannoveri herceg. A meghívottak között volt a politika, a diplomácia, a gazdaság és a sport számos jeles képviselője, Steffi Graftól kezdve a német kormány több tagján és nagyköveteken át Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszterig.

Schröder arról beszélt, hogy Németországnak nagy esély a világkiállítás, amelyet 55 évvel a második világháború és tíz évvel az ország újraegyesítése után tartanak német földön. "Országunknak meg kell mutatni, hogy nyitott a világra és vendégszerető" - mondta a kancellár.

A június 1-jétől október 31-ig tartó, "Ember-természet-technika" mottóval meghirdetett expo az első világkiállítás Németországban, és a szervezők összesen 40 millió látogatóra - napi átlagban 250 ezer érdeklődőre - számítanak. A 160 hektárnyi területen közel 155 ország és 27 nemzetközi szervezet állított saját pavilont.

(MTI)

Ajánló: