Rifaat Asszad, az elhunyt szíriai elnök, Háfez Asszad száműzött öccse hétfőn fogadkozott, hogy élére áll egy olyan forradalomnak, amely meghonosítja a "demokráciát és a szabadságot" hazájában.

A fia tulajdonában lévő, londoni székhelyű ANN műholdas tévében fölolvasott közleményében a 63 éves Rifaat Asszad "új korrekciós mozgalmat" hirdetett, "a demokrácia és a szabadság meghonosítását Szíriában, ahol az állampolgár részt vesz majd a nemzet építésében és képviselőinek megválasztásában".

Alkotmánysértőnek minősítette 34 éves unokaöccse, Basar Asszad elnöki jelölését. A "korrekciós mozgalom" Háfez Asszad 1970. októberi államcsínyének hivatalos neve. "Rifaat Asszad a múlt embere, akinek semmiféle befolyása nincs Szíriában" - mondta Patrick Seale, aki életrajzot írt Háfez Asszadról. A szír ügyek brit szakértője, aki telefonon nyilatkozott az AFP-nek londoni otthonából, "színpadias gesztusnak" nevezte az elhunyt szír államfő öccsének tévényilatkozatát.

Rifaat Asszad mindig is el akarta foglalni bátyja helyét, és 1983-ban megpróbálta kihasználni annak szívrohamát a hatalom átvételére. Háfez Asszad megbocsátott öccsének, sőt alelnökké tette. De 1985-ben szakításhoz vezetett köztük, hogy az elnök legidősebb fiát, Bászelt készítette föl posztjának utódlására.

Rifaat Asszad elhagyta Szíriát, de haldokló édesanyjuk kérésére Háfez Asszad 1992-ben hazaengedte. Bászel Asszad 1994-ben autóbalesetben meghalt, ismét megcsillantva a reményt Rifaat Asszad szemében. De az elnök ezután másik fiát, Basart választotta utódául, és öccsét 1995-ben megint elűzte, majd 1998-ban megfosztotta alelnöki tisztétől is.

Háfez Asszad aprólékosan előkészítette utódlását, amely olajozottan is ment: a halálát követő 24 órán belül a parlament 34 évre szállította le az elnöki korküszöböt, a kormányzó Baasz Párt vezetősége jelölte Basar Asszadot az elnökségre, míg az ideiglenes elnök, a megbízható Abdel Halim Haddam kinevezte őt a hadsereg főparancsnokává.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 12.)