Elmeorvosi vizsgálatnak kell alávetnie magát Pinochetnek

Az Augusto Pinochet elleni 171 polgári kereset ügyében eljáró chilei bíró, Juan Guzmán Tapia elrendelte az ex-diktátor elmeorvosi vizsgálatát, és ezért egy hónappal elhalasztotta október 9-re kitűzött kihallgatását.

A vizsgálat célja annak megállapítása, képes-e a 84 éves, cukorbeteg és szívritmus-szabályozóra szoruló Pinochet szembenézni az esetleges perrel. Az agg tábornok már elkerülte a spanyol igazságszolgáltatásnak való kiadatást, mert Londonban úgy vélték, hogy túl beteg a per elviseléséhez.

Orvosai szerint Pinochet 503 napos angliai házi őrizete alatt legalább kétszer érte szélütés, és "visszafordíthatatlan agykárosodást" szenvedett. A chilei törvények csak akkor mentesítenek bárkit is a bírói felelősségre vonás alól, ha független orvosok tanúsítják, hogy elmeháborodott.

Mint az [*****] beszámolt róla a chilei legfelsőbb bíróság augusztus 8-án megfosztotta Pinochetet mentelmi jogától, amelyet örökös szenátorként élvezett. Pinochet 17 esztendei diktatúrájának több mint háromezer ember halálát vagy eltűnését írják a számlájára.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. augusztus 8.)