A novoszibirszki terület egyik katonai egységének területéről véletlenül négy rakétát lőttek ki hétfőn egy sorozatvetőből, és két lövedék becsapódási helyét még mindig keresik.

Az egyik rakéta pontosan a közeli, alig hat kilométerre lévő Kocsenyevo járási központ egyik főutcáján csapódott be, de szerencsére - valószínűleg ugyancsak véletlenül - nem robbant fel. A másik, a közelben talált lövedéknél szintén nem lépett működésbe a gyújtószerkezet. A két további elszabadult rakéta után még folyik a kutatás.

A Grad rakéta-sorozatvetőnél tevékenykedő két polgári alkalmazott súlyos sérüléseket szenvedett, mindketten alaposan megégtek a rakétaindítás következtében, egyiküknek a fél lábát is leszakította a detonáció. Első jelentések szerint tűzeset okozta a rakéták elszabadulását, később ezt a verziót hivatalosan cáfolták, hangsúlyozva, hogy még folyik a vizsgálat az incidens okainak kiderítésére.

A hasonló, "véletlen lőgyakorlatok" elég gyakoriak az orosz hadseregnél. Az utóbbi időben főként a csendes-óceáni flotta egységei jeleskedtek, amelyek előbb egymásra lőttek a kikötőben, majd egy országutat vettek tűz alá, legutóbb pedig egy halászfalu focipályáját találták telibe.

(MTI)