Szerdán hivatalosan véget ért Kínában a világtörténelem legnagyobb népszámlálása. A megközelítőleg 1,3 milliárd kínai végigkérdezésének munkáját pontatlanság és korrupció kísérte, több millió kínai állampolgárt pedig egyszerűen nem kérdeztek a kérdezőbiztosok.

A hivatalos sajtó szerint legalább 12 millió kínai hiába várta a népszámlálókat. A megközelítőleg 65 millió lakosú déli Hunan tartományban közel 10 millió embert hagytak ki a kérdezők, Senhszi tartomány 36 millióra becsült lakosa közül pedig 2 millió hiányzik a megszámláltak közül. Az "eltűntek" zöme feltehetően annak a 100-130 milliós, falusi eredetű munkásokból álló tömegnek a része, akik az ország iparosodottabb keleti és déli nagyvárosaiban vállalnak alkalmi-átmeneti munkákat, gyakran tartózkodási engedély nélkül. Ezek a féllegális munkavállalók igyekeztek nem bekerülni a népszámlálók látókörébe, hiába tettek jó előre ígéretet a hatóságok, hogy nem fogják büntetni a napvilágra kerülő efféle szabályszegéseket.

A kormány azt is megígérte, hogy nem bünteti a többgyermekes - tehát a hivatalos "egy gyerek" elvét megsértő - családokat sem. A szakértők becslése szerint több millió be nem jelentett gyerek él a kínai falvakban, szüleik titkolják a gyermekek létezését, attól féltükben, hogy súlyos bírságot kell fizetniük, ha a gyerekek létezésére fény derül.

1949 - a kommunista Kína megalakulása - óta ez volt az ötödik népszámlálás. Több mint ötmillió kérdezőbiztos keresett fel 10 nap alatt 350 millió kínai háztartást, és további 1 millió ellenőr figyelte a biztosok munkáját, de az AFP újságírója által találomra megkérdezett pekingiek közül sokan nyomát nem látták kérdezőbiztosnak. Számos sokemeletes bérház teljes egészében kimaradt az összeírásból - állítják házmesterek és a fővárosban illegálisan élő cselédek. A helybéliek szerint voltak kérdezőbiztosok, akik egyszer sem hagyták el irodájukat, csupán a régi adatok kivetítésével töltögették ki az íveket.

A hivatalos sajtó elismerte, hogy a népszámlálás más visszaélésekre is alkalmat adott: A keleti Anhuj tartományban például egyes helyi vezetők - saját bevételüket növelendő - "népszámlálási adót" vetettek ki a megszámláltakra.

Bár a kérdőívek teljes kiértékelése közel két évet fog igénybe venni, az első összesített adatok már februárra várhatók. Ezekből kiderülhet az ország - elvileg - tényleges lakossága és a férfiak-nők aránya. Demográfusok szerint a Föld legnépesebb országában egészségtelenül nagy a férfiak aránya: a kulturális hagyományok szerint a fiú nélküli család nem teljes értékű család, s mivel a hivatalos politika ellene van a többgyerekes családmodellnek, gyakorivá vált a művi terhességmegszakítás azzal a céllal, hogy a nem kívánatos leánymagzatoktól megszabaduljanak. A kérdezés során a népesség összeszámlálásán kívül az életminőségre, lakás- és egészségügyi körülményekre és az anyagi helyzetre vonatkozó adatokat is gyűjtöttek.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.01.)