Az ABC állambiztonsági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az ETA baszk szakadár terrorszervezet, olyan fegyvereket használ, amelyeket a tavalyi tűzszünet alatt szerzett be a cseh feketepiacon. Ezen okból az a pisztoly is cseh gyártmányú volt, amellyel a terrorszervezet kedden este megölte Barcelonában Ernest Lluch volt szocialista egészségügy-minisztert és amelyet egyébként eddig egyetlen esetben sem használtak.

Az ETA állítólag félmillió dollár összegben eszközölt vásárlásokat a Cseh Köztársaságban a tavalyi év során, amikor ugyan tiszteletben tartotta a bejelentett fegyverszünetet, de közben újabb merényletek előkészítésével foglalkozott. Ugyanilyen pisztolyokat talált a rendőrség akkor, amikor a november 9-én végrehajtott akció során letartóztatta a Vizcaya kommandó tagjait. A vásárlás ténye azzal a félmillió dollárról szóló elismervénnyel bizonyítható, amelyet 1999 tavaszán foglalt le a rendőrség az ETA egyik vezetőjének párizsi letartóztatása során. A rendőrség a külföldi vásárlásból arra következtetett, hogy a terrorszervezetnek nem sikerült újjászerveznie 1993-ban a francia Baszkföldön felszámolt fegyvergyártó műhelyét.

A csütörtöki sajtó arról is beszámolt, hogy Jaime Mayor Oreja belügyminiszter bejelentette: a terrorizmus elleni küzdelem szakértői szerint az ETA egy háromtagú - két férfiból és egy nőből álló - állandó kommandóval rendelkezik Barcelonában. A kommandó az elmúlt három hónapban három merényletet követett el a katalán fővárosban és környékén. Mayor Oreja kifejtette, hogy - miután a rendőrségnek sikerült felszámolnia az ETA madridi, sevillai és vizcayai kommandóit - a terrorszervezet Barcelonára és Guipúzcoára koncentrálja tevékenységét, és ebben a két városban állandó kommandóval rendelkezik.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.22.)