A Franciaországban megvizsgált állatok szervezetében antitesteket találtak. Ez azonban csak azt bizonyítja, hogy valamikor találkoztak a száj- és körömfájás kórokozóival. Az egészségügyi miniszter szerint még nem terjedt át a járvány Franciaországba. Itt eddig 50 ezer juh kényszervágásáról döntöttek, mivel azok angol importállatokkal érintkeztek. Szlovénia is szigorította az élőállat és húskereskedelmét. Itt azonban a vadhússal való kereskedést is korlátozták.

Pozitív eredményt találtak Franciaországban néhány Nagy-Britanniából importált birkánál, az óvatosságból elvégzett kényszervágás előtt. Ez azonban csak annyit jelent, hogy a szóban forgó állatok találkoztak a kórral, s ezért szervezetükben antianyag volt.

Jean Glavany egészségügyi miniszter szerint Franciaországban eddig egyetlen száj- és körömfájásos esetet sem regisztráltak. Kilenc közép- és nyugat-franciaországi tenyészetben azonban fertőzésre gyanakodnak, ezért ezeket egészségügyi zárlat alá helyezték, és megfigyelés alatt tartják. Egy Cher megyei állatfarmon, ahová angol juhszállítmány érkezett, felmerült a megbetegedés gyanúja. A hivatalos vizsgálati eredmény azonban csak hétfőn később lesz hozzáférhető - mondta Glavany.

Az előző héten összesen ötvenezer juhot pusztítottak el Franciaországban elővigyázatosságból. A miniszter, aki Montrealban nyilatkozott vasárnap éjjel, közölte, hogy a Nagy-Britanniából február elején érkezett 20 000 birka kényszervágása előtt vett mintákban szeropozitívak voltak. Járvány létét azonban nem jelezték, mert az állatokat a korábbi döntésnek megfelelően elpusztították. Az adatok arról tanúskodnak, hogy ezek az állatok korábban találkoztak a kórokozókkal és ezért szervezetükben jelen voltak az antitestek. Glavany szerint jelenleg Franciaországban egyetlen járványgóc sincs. További 30 ezer francia birka kényszervágásáról azért döntöttek, mert ezek az állatok érintkezésbe kerültek az angol szállítmánnyal.

Közülük 20 ezret február elején, még a járvány kipattanása előtt vásárolták Nagy-Britanniában.
Szlovénia is betiltotta a patás állatok importját, valamint azt is, hogy ilyen állatokat, és ezek húsát a területén átszállítsák. Zoran Kovac, a szlovén állategészségügyi szolgálat vezetője bejelentette: a tilalmat feloldják, ha kiderül hogy alaptalanok azok a hírek, amelyek szerint Belgiumra és Franciaországra is átterjedt a száj- és körömfájás-járvány.

Szlovéniában nemcsak a haszonállatokra, hanem a vadállatokra is kiterjesztették a szállítási tilalmat. A szlovén állategészségügyi szolgálat felszólította a szlovén állattenyésztőket, hogy kizárólag hőkezelt takarmánnyal etessék állataikat. A szlovéniaihoz hasonló intézkedéseket foganatosítottak korábban Horvátországban is.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)