Szórványos lövöldözés volt a szombatra virradó éjszakán a macedóniai Tetovóban és környékén, ahol a macedóniai kormányerők tűzpárbajokat vívnak a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) albán nacionalista fegyveres szervezettel. Reggelre elcsitult a csatározás zaja - jelentette a helyszínről az AFP tudósítója.

A szombat hajnalihoz hasonló kisebb összetűzések voltak csak a felek között szerda éjfél óta, amikor is lejárt a macedón kormány hadserege által meghirdetett ultimátum és a hozzá kapcsolt tűzszünet ideje. Még várat magára a Szkopje által kilátásba helyezett elsöprő roham a hét északnyugat-macedóniai falut megszállva tartó albán fegyveresek ellen.

Az albán fegyveresek március közepe óta lövik meg-megújuló támadásaikban a Tetovó területén állomásozó macedón rendőri és katonai erők állásait és járműveit. Tetovo az albánok lakta macedóniai térség legnagyobb települése, az ország második legnagyobb városa. Lakosai mintegy hetven százalékban albán nemzetiségűek.

Az albán fegyveresek egy szóvivője korábban azt állította, hogy nem szándékuk elfoglalni a várost, csupán ki akarják csikarni a szkopjei kormánytól, hogy tárgyaljon az UCK képviselőivel legfőbb követelésükről, Macedónia konföderatív átalakításáról. Az elképzelés szerint a volt jugoszláv tagköztársaságot két egyenjogú tagállamra kellene hasítani, egy szlávra és egy albánra, és a kettőt csak laza konföderációs kapcsolat fűzné egymáshoz. Szkopje többször is jelezte, hogy nem tárgyal a fegyveres lázadókkal.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 23.)