Pakisztáni vallási vezetők az USA ellen

Dzsihádra, szent háborúra szólítanak a pakisztáni vallási vezetők abban az esetben, ha az USA megtámadná Afganisztánt. Miközben a pakisztáni politikai vezetés az Egyesült Államok mellett kötelezte el magát, a vallási vezetők "Halál Amerikára!" jelszóval szerveznek tüntetéseket.
A pakisztáni legfőbb vallási elöljárók szerdán - az ország politikai vezetésével szembefordulva - dzsihádra, azaz "szent háborúra" szólítottak az Egyesült Államok és szövetségeseik ellen, amennyiben megtámadják Afganisztánt.

Az ulémák tanácsa által kiadott fatva, azaz vallási vélelmezés egy esetleges amerikai támadást "terrorcselekménynek" minősít. Egyúttal bejelentették, hogy szeptember 21-én, pénteken az egész országban tüntetéseket szerveznek, valamint konferenciákat, melyek jelmondata "Halál Amerikára!" lesz.

A fatva szerint "a világ minden muzulmánjának feladata, hogy megvédelmezze az iszlám országokat és hittestvéreit". Az ulémák figyelmeztetik Pervez Musarraf elnököt, hogy "idézze fel a pakisztáni nép érzelmeit, mielőtt bármiféle intézkedést hoz Amerikai javára".

A törvénytudók úgy vélekednek, hogy George W. Bush amerikai elnök súlyos hibát követett el, amikor "a keresztes hadjárat" szót használta a terrorizmus elleni harcra: "keresztes hadjáratot hirdetve Bush elnök megsértette az egész muzulmán közösséget. Szavait vissza kell vonnia".

A Washington-ellenes tüntetéseket és konferenciákat a pakisztáni ulémák tanácsának alelnöke, Maulána Násziruddín jelentette be, hogy tiltakozzanak Pervez Musarraf elnök "feltétlen együttműködésről" szóló ígérete ellen, amelyet az Egyesült Államoknak tett a terrorizmussal szembeni világméretű háborút kezdeményező felhívására.

Pakisztánban az ulémák tanácsa a legfontosabb iszlám hatóság, amelyben valamennyi szunnita irányzat bölcsei helyet foglalnak. A dél-ázsiai ország lakosságának többsége szunnita.