Németországban automatikusan átvilágítanák a vízumkérőket

Október 1-től Németországban országos és tartományi szintű nyomozás kezdődik a külföldi terroristák leleplezése és elfogása érdekében. Az eljárás segítségével egyre jobban leszűkül majd a gyanúsítottak köre. Ugyanakkor konzervatív uniópártok automatikus átvilágítási rendszer beindítását kezdeményezik, mely során a belső elhárítás megviszgálna minden olyan külföldit, aki német vízumért folyamodik.

Az Egyesült Államokat ért terrorcselekmények következményeként a német szövetségi és a tartományi belügyminiszterek szeptember végén egyeztették álláspontjukat az úgynevezett szűrő nyomozással kapcsolatban. Ennek alapján a hatóságok egyaránt felhasználják a bejelentőhivatalok, rendőrkapitányságok vagy betegbiztosító pénztárak adatbankjaiban rendelkezésre álló információkat is.

A számítógépes eljárás során összehasonlítják bizonyos személyek megfelelő adatait, különös tekintettel az esetleges egybeesésekre. Az eljárás segítségével egyre jobban leszűkül majd a gyanúsítottak köre.

Héfőn a kisebbik kormánypárt elnöke ellenezte azt az indítványt, hogy a német vízumért folyamodó külföldi személyeket automatikusan "átvilágítsa" a német belső elhárítás. Claudia Roth, a Szövetség 90/Zöldek vezetője elutasította a menedékkérők titkosszolgálati átvilágítását is. Az automatikus átvilágítást elsősorban a konzervatív uniópártok (CDU, CSU) szorgalmazzák.

Korábban már a német kancellár is szorgalmazta, hogy a német állampolgárságért folyamodó külföldiek múltját minden esetben átvilágítsa az alkotmányvédő hivatal. Gerhard Schröder érthetetlennek nevezte az egyes pártok részéről megnyilvánuló ellenállást. "Nem általános gyanúsításról van itt szó, hanem arról, hogy bizonyosságot szerezzünk azokról a személyekről, akik polgártársainkként a mi országunkban akarnak élni"- fogalmazott a kancellár.