Schröder Amerikába utazott

Gerhard Schröder német kancellár kedden az Egyesült Államokba utazott, hogy George W. Bush amerikai elnökkel az Afganisztán elleni katonai csapásokról, valamint a terrorizmus elleni hadjárat egyéb vonatkozásairól tárgyaljon.

A sietősen megszervezett 24 órás látogatás alatt Schröder este New Yorkban találkozni fog Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, és tervezi, hogy elzarándokol a romba döntött Világkereskedelmi Központ maradványaihoz is.

Elutazása előtt Schröder úgy nyilatkozott, hogy ismételten a német kormány "korlátlan támogatásáról" akarja biztosítani az amerikai elnököt, ezt a mostani helyzetben különösen fontosnak tartja. A Reuters amerikai tisztviselőket idéző jelentése szerint Bush és Schröder a terrorizmus elleni hadjáratban kínálkozó együttműködés számos területét áttekinti majd. Németország egyebek mellett hírszerzési adatok gyűjtésével és a feltételezett terroristák javainak befagyasztásával járul hozzá a hadjárathoz.

A német kancellár az afganisztáni célpontokra mért légicsapások második hullámát követően utazott az Egyesült Államokba, azután, hogy hétfő éjszaka telefonon beszélt Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel és Abdallah szaúd-arábiai trónörökössel. A kancellári hivatal közleménye szerint Schröder mindkettejüknek ismételten megerősítette, hogy "a német kormány kész széles körű humanitárius segítséget nyújtani a szenvedő (afgán) népnek".