Blair hosszú távú elkötelezettséget ígért Afganisztánnak

A nemzetközi közösség nem fog újra elfelejtkezni Afganisztánról - ígérte Tony Blari brit miniszterelnök afganisztáni látogatásán. Emellett a világ hosszú távú elkötelezettségét hangoztatta a háború sújtotta ország felé.

Tony Blair brit miniszterelnök megígérte az afgánoknak, hogy a világ nem fog újra elfelejtkezni országukról, hiszen nagy árat fizetett a nemzetközi közösség azért, mert korábban nem figyelt kellőképpen Afganisztánra.

A Kabultól északra fekvő bagrami légi bázison tartott beszédet Blair, aki az első Afganisztánba látogató nyugati vezető a tálibok bukása óta. A brit miniszterelnök feleségével Cherie-vel érkezett egy katonai gépen Pakisztánból, hogy találkozzon az afgán átmeneti kormány vezetőjével, Hamid Karzai-jal és a támaszponton állomásozó brit csapatokkal. Blair a térségbe az indiai-pakisztáni viszony rendezése miatt érkezett - emlékeztet a CNN.

A miniszterelnök megjegezte, hogy alapvető fontosságú hangsúlyozni, hogy a nemzetközi közösségek hosszú távon is elkötelezettek a háború sújtotta ország felé. Az elkötelezettséget pénzben, energiában és időben fogják kifejezni - ígérte Blair.