Nastase nem tárgyalná újra az egyetértési nyilatkozatot

Üdvözölte az MSZP választási győzelmét Adrian Nastase román miniszterelnök vasárnap, egy interjúban. A román politikus szerint nincs értelme a kedvezménytörvény végrehajtásához kapcsolódó román-magyar egyetértési nyilatkozat kérdését elővenni, hanem a közös projektekre kell összpontosítani.

Adrian Nastase, aki egyben a kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője is reméli, hogy mihamarabb találkozhat Bukarestben Medgyessy Péterrel. "Nagyon melegen üdvözöltük a magyar szocialisták győzelmét, mivel a Magyar Szocialista Párt a balközép pártok családjához tartozik. Az MSZP jelentős támogatást nyújtott nekünk ahhoz, hogy pártunk a Szocialista Internacionálé tagja legyen, s reméljük, hogy erre a támogatásra a jövőben is számíthatunk" - mondta.

A román kormányfő emlékeztetett arra, hogy már találkozott Medgyessy Péterrel mind Bukarestben (tavaly augusztusban), mind pedig Budapesten (tavaly decemberben).  "Remélem, hogy a pártjaink közti kiváló kapcsolatok újabb lökést adnak a kétoldalú együttműködésnek" - közölte Nastase, majd emlékeztetett arra, hogy maga a kedvezménytörvény és a törvény végrehajtásához kapcsolódó román-magyar egyetértési nyilatkozat a magyarországi választási kampány témája volt. "Ugyanakkor remélem, hogy ennek nem lesz hatása a kétoldalú kapcsolatokra, lesz elég bölcsességünk ahhoz, hogy ne nyissunk meg újra olyan dossziékat, amelyeket már lezártunk" - mondta.

A román miniszterelnök szerint az egyetértési nyilatkozat végrehajtása bebizonyította: megalapozatlanok voltak a magyar szocialisták félelmei. "Semmi értelme nincs a nyilatkozat újratárgyalásának. Ez egy közbülső eszköz volt Magyarország számára az Európa Tanács előírásának alkalmazásáig, és addig marad érvényben, amíg a kedvezménytörvényt ezeknek az előírásoknak megfelelően nem módosítják. A törvény módosításának időpontjául 2002. június 22. lett kijelölve - közölte.

Adrian Nastase úgy véli, hogy a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi szakaszában sokkal fontosabb a közös projektekre összpontosítani, mindenekelőtt a gazdaság területén. "Az infrastruktúra és a közlekedés fejlesztésére, a kereskedelmi forgalom bővítésére, a tőkebefektetések és a gazdasági egységek, szállodák, turisztikai létesítmények privatizációjában való részvétel ösztönzésére kell összpontosítani. Remélem, hogy minél hamarabb megvitathatom Medgyessy úrral ezeket a kérdéseket Bukarestben" - jelentette ki a román kormányfő a Mediafax román hírügynökségnek adott interjújában.

Korábban:

Medgyessy májusban Londonba utazik

 

Tony Blair gratulált Medgyessy Péternek