Feltételezett al-Kaida tagokat fogtak el Spanyolországban

Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró pénteken elrendelte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat négy feltételezett tagjának bebörtönzését, ami nyomban meg is történt.

Gaszub al-Abras Galjunt (Abu Muszab), Mohammad Hair al-Szakkát (Abu Aldarda), Abdarahman Alarnaot Abu-Aljert (Abu Oded) és Kamal Hadid Saart (Abu Nur) ezen a héten tartóztatták le az al-Kaida spanyol ágának felgöngyölítésére még tavaly novemberben indított Dátil (Datolya) hadművelet keretében. Mind a négyen szíriaiak, de az első három már felvette a spanyol állampolgárságot. Rajtuk kívül már 13 terroristagyanús egyént fogtak el a hadművelet során, amely már a harmadik szakaszánál tart.

Garzón, a legfelsőbb spanyol büntetőbíróság, az Audiencia Nacional vizsgálóbírája úgy vélte, hogy az Abu Muszab által 1997-ben New Yorkban a Világkereskedelmi Központról és más létesítményekről készített részletes videofelvételek "előzetes információként" szolgálhattak az ikertorony ellen tavaly szeptember 11-én intézett merényletekhez.

Garzón szerint ezeket a felvételeket feltehetőleg eljuttatták az al-Kaida vezetőihez, részben Abu Aldarda közreműködésével. Az elkobzott videoszalagok olyan amerikai épületeket mutatnak, amelyeket az al-Kaida jövendő terrortámadások célpontjaiként jelölt meg - írta a bíró pénteken közzétett végzésében az EFE szerint.

"Ha bebizonyosodik, hogy a felvételek csakugyan eljutottak az al-Kaida vezetőihez, akkor az Muszab és Aldarda esetében annyi terrorista bűncselekményt alapozhat meg, ahány áldozata volt az ikertorony elleni támadásnak" - vélte Garzón, aki a másik két szírt "csak" terrorista szervezetben való részvétellel gyanúsítja.