Orosz-amerikai egyeztetés Irakról

Két és fél órát tárgyalt szombaton Moszkvában az iraki helyzetről Marc Grossman amerikai külügyminiszter-helyettes, és Peter Ricketts, a brit külügyminisztérium politikai igazgatója az orosz delegációval. A megbeszélés célja nem valamilyen megállapodás tető alá hozása volt, csak Washington és London álláspontjáról informálódott az orosz külügyi vezetés.

A diplomaták az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülő amerikai-brit határozati javaslatot ismertették meg az orosz féllel, amely szigorú feltételeket szab Bagdadnak a világszervezet fegyverzet-ellenőreinek visszaengedésével kapcsolatban, és lehetővé teszi a katonai csapásokat Szaddam Huszein rendszere ellen. Az Irakkal jó politikai és gazdasági kapcsolatokat ápoló Moszkva élesen ellenzi a katonai beavatkozást.

Colin Powell amerikai külügyminiszter személyes kérésére az amerikai és a brit diplomatát Igor Ivanov, az orosz külügyi tárca vezetője is fogadta, a tárgyaláson pedig Alekszandr Szaltanov külügyminiszter-helyettes képviselte Oroszországot. Ivanov úgy nyilatkozott a megbeszélés után, hogy annak célja nem valamilyen megállapodás tető alá hozása volt, hanem Washington és London álláspontjáról informálódott az orosz külügyi vezetés.

Grossman az egyeztetés után elmondta, hogy Moszkva is egyetért azzal, hogy Bagdadnak teljesítenie kell a világszervezet követeléseit. Ricketts arról számolt be, hogy az iraki fegyverkezésről szóló, Tony Blair brit miniszterelnök által a napokban nyilvánosságra hozott dossziét átadták az ENSZ BT mind az öt állandó tagjának, de London tudomásul veszi, hogy annak áttanulmányozása hosszabb időt vesz igénybe.

Grossman és Ricketts az amerikai-brit álláspont elfogadtatása érdekében a BT Egyesült Államok és Nagy-Britannia melletti másik három, vétójoggal rendelkező állandó tagját, Franciaországot, Oroszországot, Kínát keresi fel.

A moszkvai megbeszélések szigorúan zárt ajtók mögött zajlottak, a televíziós kamerákat még a szokásos vágókép-készítésre sem engedték be a tárgyalóterembe. A tárgyalófelek kínosan ügyeltek arra, hogy a sajtó nyilvánossága előtt ne mondjanak semmi érdemlegeset: a szokásos protokolláris formaságokon kívül kizárólag a hidegre fordult moszkvai időjárásról ejtettek szót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK