Huszonnégy éves börtönbüntetésre ítélték Olaszország egykori miniszterelnökét, Giulio Andreottit. A fellebbviteli bíróság ítélete szerint Andreotti adott megbízást egy oknyomozó újságíró megölésére 1979-ben. A jelenlegi miniszterelnök támogatásáról biztosította Andreottit.

A perugiai fellebbviteli bíróság huszonnégy évnyi börtönbüntetésre ítélte Giulio Andreottit, Olaszország egykori miniszterelnökét. Az ítélet szerint Andreotti adott megbízást egy újságíró megölésére 1979-ben, aki leleplező cikket akart írni a politikusról. Mino Pecorelli újságírót öt lövéssel ölték meg, az általa összegyűjtött információk pedig azóta sem kerültek nyilvánosságra.

Három évvel ezelőtt egy - a perugiainál alacsonyabb szintű - bíróság ártatlannak találta Andreottit az ügyben, az ügyészek azonban fellebbeztek az ítélet ellen. Ezúttal a volt miniszterelnök fog fellebbezést benyújtani - jelentette a BBC.

Andreotti megdöbbenéssel fogadta az újabb ítéletet. Az egyik olasz televíziónak elmondta: "mindig hittem az igazságszolgáltatásban, a bíróság mostani döntése után azonban elakadt a lélegzetem".

Az ítéletet az ország elitje is megütközéssel fogadta. Silvio Berlusconi jelenlegi kormányfő szerint Andreotti az "igazságszolgáltatás őrületének" lett az áldozata. A híradások szerint Berlusconi telefonon is felhívta Andreottit, akit támogatásáról biztosított.

Az államfő, Carlo Azeglio Ciampi kijelentette, mélységesen nyugtalanítónak tartja az ítéletet. A Vatikán egyik vezető tisztviselője szintén felháborodásának adott hangot az ügy kapcsán.

Giulio Andreotti hét alkalommal töltötte be a miniszterelnöki posztot. Politikai pályafutása során több más ügyben is vizsgálatot indítottak ellene, eddig azonban mindig tisztázta magát.