Nagy-Britanniában ismételten elítéltek egy római katolikus papot, aki fogyatékos kisfiúkat erőszakolt meg. A férfit egyszer már börtönbe zártak három évre hasonló bűncselekmények miatt. Kiszabadulása után azonban fény derült újabb esetekre. Most öt évet kapott a pedofil pap.

Öt év börtönbüntetésre ítélt egy római katolikus papot csütörtökön az angol felső bíróság kisfiúk megrontása miatt. A 68 éves Michael Hill különböző egyházmegyékben eltöltött 36 éves papi szolgálata alatt rendszeres szexuális bántalmazásnak tette ki a felügyeletére bízott fiúkat, köztük sok fogyatékos gyereket.

Az 1996-ban nyugállományba vonult férfit egy évvel később már elítélték hasonló bűncselekményért. Két évvel ezelőtti szabadulása után derült fény az előző bírósági tárgyalás idején még ismeretlen, újabb esetekre, amelyek a hetvenes, nyolcvanas években történtek.

Nagy-Britanniában az utóbbi években számos pedofil botrány rázta meg mind a katolikus, mind az anglikán egyházat. Hill újabb felelősségre vonása miatt az elmúlt napokban ismét többen követelték Cormac Murphy-O'Connor érsek, Anglia és Wales katolikus egyháza fejének lemondását. Azt vetik a szemére, hogy annak idején elleplezte az egyházmegyéjében szolgáló pap bűncselekményét.

Murphy-O'Connor még Arundel és Brighton püspöke volt, amikor először merült fel a gyanú, hogy visszaélve a rábízott gyerekek bizalmával, Hill fiúkat molesztál. Vizsgálat és felelősségre vonás helyett azonban a papot másik egyházmegyébe helyezték át.

Murphy-O'Connor csütörtökön a The Times napilapban írt levelében személyesen kért bocsánatot Michael Hill áldozataitól, és elismerte, hogy annak idején hibásan járt el az ügyben. Az érsek ugyanakkor azzal védekezett, hogy nemcsak az egyház, de az egész társadalom hibázott, amikor nem ismerte fel a pedofil bűncselekmények jellegét. Egyben visszautasította azokat a vádakat, hogy az egyház hallgatási pénz kifizetésével próbálja elhallgattatni a bűncselekmények áldozatait.