A magyarok 10 százaléka elégedett az orvosokkal

A lengyelek csaknem fele elégedetlen az egészségügy helyzetével, de a magyarok és az oroszok még náluk is elégedetlenebbek. Egyidejű közvélemény-kutatást végeztek abban a négy kelet-közép-, illetve kelet-európai országban, amelyekben a 90-es években egészségügyi reformokat vezettek be. A lengyel CBOS, a magyar Tárki, a cseh CVVM és az orosz VCIOM kutatásának eredményeit a Gazeta Wyborcza című lengyel lap ismertette keddi számában.

Lengyelországban, Oroszországban és Magyarországon az elégedetlenek aránya felülmúlja az elégedettekét: az oroszok 62, a magyarok 53 és a lengyelek 47 százaléka nyilatkozott így, miközben elégedettségét - hasonló sorrendben - a megkérdezetteknek csupán 11, 14, illetve 26 százaléka hangoztatta.

Kivételt képeznek a csehek, akiknek 41 százaléka elégedett, és csak 19 százaléka elégedetlen az egészségügyi szolgáltatások minőségével. Csehországban - jegyzi meg a lap - több betegpénztár működik, és az egészségügyi ellátás jelentős mértékben támaszkodik a magánpraxisra, akárcsak Magyarországon.

Oroszországban, ahol a legnagyobb az elégedetlenség, az egészségügyi minisztérium által felügyelt szövetségi egészségbiztosítási alap működik, és a privatizáció csak a gyógyszertárakra és a fogászati rendelőkre terjedt ki - írta a Gazeta Wyborcza.

Arra a kérdésre, hogy javult-e vagy romlott az egészségügyi ellátás az elmúlt egy évben, ugyancsak az oroszok adták a legnegatívabb választ: 42 százalékuk szerint rosszabbodott a helyzet. A lengyeleken belül a legnagyobb csoport (45 százalék) úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátás se nem javult, se nem rosszabbodott (39 százalék szerint viszont romlott), és nagyobb arányban érzékeltek romló tendenciát a magyarok (24 százalék) és a csehek (23 százalék) is; ellenkező véleményen volt az oroszok 14, a magyarok 18, a lengyelek 9 és a csehek 21 százaléka.

A felmérésekből kiderült, hogy a megkezdett reformok ellenére mind a négy ország változatlanul pénzhiánnyal küzd, a gyógyításra és a gyógyszertámogatásra is hiányoznak a megfelelő források.