Schröder se látná szívesen az oroszokat az EU-ban

Nem tartja elképzelhetőnek a német kancellár, hogy Izrael és Oroszország az EU tagországa legyen, amint azt az olasz kormányfő a napokban felvetette. Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa ugyanaznap közölte: ellenzi, hogy az Unióba válogatás nélkül mindenkit felvegyenek.

Kritizálta Silvio Berlusconi olasz kormányfő EU-bővítéssel kapcsolatos elképzeléseit a német kancellár. Gerhard Schröder a Financial Times Deutschland című lapnak azt mondta: véleménye szerint fölösleges Izraelnek és Oroszországnak az Unióba való belépését fontolgatni. Schröder szerint az olasz miniszterelnöknek át kell gondolnia ez irányú elképzeléseit.

Berlusconi szerdán az Európai Parlamentben ismertette az EU soros olasz elnökségének programját. Az olasz kormányfő szerint a kelet-európai országok integrációjának sikeres megkezdése után az Uniónak egyre szélesebb párbeszédre kell törekednie Oroszországgal, amely "Európa és a Nyugat politikai, gazdasági és kulturális szövetéhez akar tartozni", és erősíteni kell a kapcsolatokat Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Moldovával is. Izraellel szintén szorosabb, bizalmon alapuló együttműködést kell építeni - mondta a kormányfő.

Günter Verheugen, az Európai Unió bővítési biztosa ugyanaznap közölte: ellenzi, hogy az unióba válogatás nélkül mindenkit felvegyenek. Verheugen - aki hamarosan az EU szomszédsági politikájáért is felel majd - a Handelsblatt című német lapnak adott interjúban azt mondta: a lehetségesre kell összpontosítani, azaz a török kérdés tisztázására, illetve a balkáni országok - a volt jugoszláv tagköztársaságok - belépési perspektívájára. A többieknek megfelelő együttműködést ajánlhat fel az EU, de úgy, hogy nem lesznek tagok - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK