Újságírót tartóztattak le a bombaszakértő helyett

Szabadon engedték az izraeli hatóságok az északír Seán Ó Muireagáint, akit vasárnap tartóztattak le Ramallah közelében. A hatóságok értesülése szerint a férfi az IRA bombaszakértőjeként palesztin terroristákat képzett ki, mostanra azonban kiderült, valójában újságíró, és egy diákcsereprogram szervezőjeként tartózkodott Ramallahban.

Seán Ó Muireagáint szerdán engedték szabadon, ugyanis az izraeli hatóságokban felmerült a gyanú: nem azt az északír férfit tartóztatták le, akit kerestek. Az északír férfiról az izraeliek azt állították, az IRA bombaszakértője, aki palesztin szélsőséges csoportok tanácsadójaként működik Izraelben. Az izraeli rádió kedden már azt közölte, hogy a férfi letartóztatása "hiba" volt - tudósít a BBC.

Időközben kiderült ugyanis, hogy Ó Muireagáin a belfasti Lá ír nyelvű újság tudósítójaként dolgozik a térségben, illetve palesztin-északír diákcsere programot szervez egy belfasti iskola megbízásából. Az Izrael Hangja rádióállomás szerint a hatóságok megerősítették: hibát követtek el Ó Muireagáin személyazonosságának megállapításakor, azonban semmiféle hivatalos közleményt nem adtak ki az esetről. Mindezek ellenére úgy tűnik, a férfit kitoloncolják Izraelből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK