Bajor választás: óriási keresztényszociális győzelem

A Keresztényszociális Unió (CSU) fölényesen nyerte a vasárnapi bajorországi választásokat, s kétharmados többséget szerzett a 180 fősre szűkített müncheni parlamentben. Gerhard Schröder német kancellár pártja, a szociáldemokraták, csupán 19,6 százalékos eredményt ért el.

Az előzetes végeredmény szerint a Keresztényszociális Unió (CSU) a szavazatok 60,7 százalékát szerezte meg a vasárnapi bajorországi választásokon, s 124 mandátummal kétharmados többséghez jutott a 180 tagú müncheni parlamentben. A Német Szövetségi Köztársaság történetében először fordul elő, hogy egy párt kétharmados többséggel rendelkezik tartományi parlamentben. A csak Bajorországban működő CSU közel nyolc százalékkal javította meg öt évvel ezelőtti eredményét (52,9 százalék). A CSU megközelítette eddigi rekordját, az 1974-ben elért 62,1 százalékot. A Keresztényszociális Unió 1962 óta kormányoz Bajorországban abszolút többség birtokában.

A második helyen végzett szociáldemokraták (SPD) a háború utáni legrosszabb eredményüket érték el Bajorországban: a szavazatok 19,6 százalékát szerezték meg, szemben az 1998-as 28,7 százalékkal. A 204 fősről 180 tagúra szűkített müncheni parlamentbe a CSU-n és az SPD-n kívül a zöldek jutottak még be: 7,7 százalékkal, két százalékot javítva öt évvel ezelőtti teljesítményükön.

Edmund Stoiber, a CSU vezetője, miniszterelnök "szenzációsnak", "korszakos jelentőségűnek" nevezte a vasárnapi eredményt, s szerinte a sikerben szerepet játszott a szociáldemokrata-zöld vezetésű szövetségi kormány "katasztrofális" politikája is. CSU kiugróan jó választási eredménye, javulása a tavalyi teljesítményhez képest is, azt jelenti, hogy növekszik súlya az ellenzéki kereszténytáboron belül. A CSU elnöke tavaly már harcba indult a kancellári posztért, de a szociáldemokraták győzelme miatt álma nem valósult meg. Nem tartják kizártnak, hogy Stoiber 2006-ban még egyszer megpróbálja bevenni a berlini kancellári hivatalt. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a jövő évi államfő-választásokon nem akar a kereszténypártok jelöltje lenni.

A második legnépesebb német tartomány, a Bajor Szabad Állam igen jó gazdasági mutatókkal büszkélkedik, országosan itt a legalacsonyabb a munkanélküliség és az eladósodás szintje. A szociáldemokraták, mint országos vezetőik nyilatkozataiból kitűnik, nagyjából erre az eredményre számítottak, s örülnek, hogy túl vannak a számukra semmi jót nem ígérő bajorországi választásokon.