Ellentmondó nyilatkozatokat tettek a  Hamasz szélsőséges palesztin szervezet képviselői hétfőn az izraeli-palesztin tűzszünet elérését célzó erőfeszítések jövőjéről: készségüket fejezték ki a tárgyalások folytatására, de jelezték azt is, hogy a Hamasz nem siet beszüntetni fegyveres harcát Izrael ellen.

Tucatnyi palesztin szervezet a múlt héten napokon át Kairóban tárgyalt egy közös palesztin tűzszüneti javaslatról, a megbeszélések azonban a szélsőséges szervezetek ellenállása miatt a hét végén kudarcba fulladtak. Az egyik legerősebb szélsőséges szervezetnek számító Hamasz képviselői hétfőn ellentmondásos nyilatkozatokat tettek a tűzszünet elérését célzó palesztin erőfeszítésekről.

Iszmail Hanije, a Hamasz magas rangú tisztségviselője Gázában elmondta: a kairói tárgyalásokat nem tekintik sem kudarcnak, sem a párbeszéd utolsó szakaszának. Kairóban nagy előrelépés történt az álláspontok közelítése terén, s a párbeszéd folytatódni fog - fejtegette a tisztségviselő. Hanije Izraelt okolta a kairói megállapodás elmaradásáért, mert a tárgyalások idején is folytak izraeli katonai akciók.

Musza Abu Marzuk, a Hamasz politikai bizottságának tagja Kairóban szintén azt hangoztatta, hogy készek folytatni a megbeszéléseket. A tisztségviselő mindazonáltal megjegyezte azt is: a Hamasz nem érzi, hogy nyomás nehezedne rá a tűzszünet elfogadása érdekében. A Hamasz vezető szóvivője, Abdelaziz ar-Rantiszi Gázában pedig vihar előtti csendnek - "két hullám közötti szünetnek" - minősítette, hogy az utóbbi időben alábbhagytak az Izrael-ellenes palesztin öngyilkos merényletek.

A kairói megbeszélések azért fulladtak kudarcba, mert a szélsőséges szervezetek - elsősorban a  Hamasz és az Iszlám Dzsihád - nem egyeztek bele, hogy felfüggesszék a támadásokat a Ciszjordániában és a Gázai övezetben tartózkodó izraeli katonák és zsidó telepesek ellen.

Nehezményezték továbbá, hogy nem kaptak garanciákat arra vonatkozólag, hogy egy esetleges tűzszünet tartamára Izrael felhagy a katonai tevékenységgel.  Izraeli tisztségviselők jelezték: nem fogadják el, hogy a palesztinok különbséget tegyenek az izraeli polgári személyek és a telepesek, illetve a katonák ellen elkövetett terrorcselekmények között, és változatlanul követelik a radikális palesztin szervezetek infrastruktúrájának felszámolását.