Beiktatták az új izlandi kormányfőt

Vágólapra másolva!
Hivatalba lépett szerdán Halldór Ágrímsson izlandi miniszterelnök, aki a tizenhárom évi kormányzás után lemondott David Oddsont követi az kormány élén. Halldór Ágrímsson előzőleg a külügyi tárcát vezette Oddson tavaly hivatalba lépett, negyedik kormányában.
Vágólapra másolva!

A kormányfői poszton történt változás ellenére várhatóan nem módosul a kormány politikája, amelyről Oddson Függetlenségi Pártja és Ágrímsson Haladó Pártja állapodott meg a kormánykoalíció létrehozásakor, bár a két kormányfő álláspontja különbözik az Európai Unióhoz való viszony tekintetében.

"A mi pártunk évek óta mondja: eljött az ideje, hogy csatlakozzunk az EU-hoz. A Függetlenségi Párt ezt teljesen kizárta" - közölte Sigurdór Eythorsson, a Haladó Párt főtitkára.

Az 57 éves Ágrímssont 1974-ben választották meg parlamenti képviselőnek, előzőleg egyetemi oktató volt. 1980 és 1983 között az Izlandi Központi Bank igazgatótanácsának elnöke volt. Vezette a halászati, illetve és igazságügyi minisztériumot is. Idén az ügyvezető kormányfő tisztségét is ellátta, amikor az 56 éves David Oddson két műtétje után lábadozott.