Elraboltak két amerikait és egy britet Irakban

Vágólapra másolva!
Két amerikai és egy brit állampolgárt raboltak el csütörtök hajnalban az iraki fővárosban. Az elrablás körülményei és az elhurcolt személyek kiléte még ismeretlen. Bagdad környékén állítólag már az egyszerű irakiakat is rabolják, akikért váltságdíjat kérnek a túszejtők.
Vágólapra másolva!

Két amerikait és egy brit állampolgárt raboltak el Irakban. A férfiakat Bagdad előkelő negyedében, az al-Manszúrban lévő szállásukból hurcolták el ismeretlen fegyveresek csütörtök hajnalban. Az első jelentések még három brit elrablásáról szóltak.

Az esetről az iraki belügyminisztérium szóvivője számolt be csütörtökön. Adnan Abdul Rahman szerint a külföldiek a Gulf Services Company (egy közel-keleti székhelyű építési vállalat) alkalmazottjai voltak, és elrablóik egy kisbuszba gyömöszölték őket, amivel elhajtottak. A jelentések szerint a ház elől - ahonnan elhurcolták a férfiakat - egy autó hiányzik.

Az ügyet egyelőre vizsgálja mind a brit, mind az amerikai nagykövetség.

A Tigris partján fekvő Manszúr-negyed Bagdad előkelő városrészei közé tartozik, sok multicégnek van itt székhelye, és sok üzletember és vállalkozó is megszáll itt, hacsak nem a szigorúan őrzött zöld-zónában van szállása.

A mostani emberrablással együtt jelenleg összesen 20 külföldi van iraki ellenállók fogságában. Az iraki háború tavalyi hivatalos lezárása óta több mint száz külföldit ejtettek túszul, életükért cserébe általában a külföldi csapatok vagy cégek kivonulását követelik. Sok túsznak kiszabadulását sikerült eddig elérni, de többeket megöltek fogvatartóik.

Újabb, meg nem erősített jelentések közben szerint mindennapossá vált - főleg Bagdad környékén - az egyszerű irakiak elrablása is, akikért cserébe váltságdíjat követelnek túszul ejtőik.

Kanadai áldozatok a keddi robbantásban

Közben André Lemay kanadai külügyi szóvivő szerdán bejelentette, hogy két kanadai állampolgári vesztette életét Irakban. "Feltehetően ugyanabban az incidensben vesztették életüket mindketten" - mondta a szóvivő.

Lemay nem erősítette meg a kanadaiak halálának körülményeire vonatkozó értesüléseket, melyek szerint a két férfi kedden, a bagdadi rendőrkapitányságnál elkövetett 47 áldozatot követelő merényletben vesztette életét. A robbantásnak több mint száz sebesültje is volt. A mostani áldozatokon kívül összesen öt kanadai állampolgár vesztette életét a háború kezdete óta Irakban.

[origo]/MTI