Harmadszor is megtagadták a felszállást a British Airways 223-as, Washingtonba tartó járatától. Az Egyesült Államok biztonsági okokból tagadta meg a gépnek, hogy amerikai légtérbe lépjen. Szerdán vadászrepülők kísérték a gépet, a csütörtöki és pénteki járatot törölték, majd szombat délután felszállhatott a gép, de csak jelentős késleltetés után. Vasárnap azután a következő járatot ismét töröltették.

A British Airways 223-as járatát szerdán amerikai vadászrepülők kísérték a repülőtérig. A csütörtöki és a pénteki járatot viszont már törölték, mert az amerikaiak információi szerint terrortámadás fenyegette a járatot. Szombat délután, közép-európai idő szerint 3 órakor indult volna legközelebb a gép az Egyesült Államokba. A járatot azonban ezúttal késleltették, az utasokat tüzetesen átvizsgálták, és egyesével kísérték őket a gép fedélzetére.

 

A járat késleltetésének az volt az oka, hogy az amerikaiak szerint "speciális terrorfenyegetés" állt fenn. Az amerikai repülőtéri szóvivő szűkszavúan csak annyit mondott, hogy "speciális biztonsági információkat" kértek a britektől, és valamennyi járat esetében ugyanolyan természetű információt kértek. Ennél bővebbet azonban nem közölt.

 

Több mint három órával a tervezettnél később szombaton végre megkapta az engedélyt a gép, és felszállhatott a Heathrow repülőtérről. A British Airways 223-as járata vasárnap, közép-európai idő szerint 2-kor szállt le a Dulles repülőtéren. A 225 utas tapsviharba tört ki, amikor végre leszállt a gépük. A brit légiirányítók öröme ugyanakkor korainak bizonyult, ugyanis vasárnap az Egyesült Államok ismét töröltette a járatot - írta a CNN.

A hétvégén több, a Heathrow-ról felszálló nemzetközi járatot is töröltek, de mindegyik esetében csak egyszer került sor erre az intézkedésre, míg a BA 223-as esetében már harmadszor.

A BBC rádió biztonságpolitikai szaktudósítója amerikai nemzetbiztonsági forrásokból szombaton úgy értesült, hogy egy terroristagyanúsként nyilvántartott személy próbált két nap is felszállni a délutáni washingtoni járatra. Az illetőről az amerikai biztonsági szervek azt gyanították, hogy a brit gépet hatalmába akarta keríteni, és neki akarta vezetni valamely washingtoni célpontnak - hangzott a londoni rádióban. Alistair Darling brit közlekedési miniszter a BBC 4 rádió szombati politikai magazinműsorában mindezt nem cáfolta; annyit megerősített, hogy a brit kormánynak "konkrét értesülései" voltak a járattal kapcsolatban.

A szombati The Times ugyanakkor azt írta, hogy a járattörlésekhez vezető terrorriadó közvetlen oka egy elfogott e-mail volt, amely egy Amerikába induló járat elleni támadás terveire utalt. Az üzenetben, amely az amerikai hírszerzés hálóján akadt fenn, szerepelt néhány számjegy, de nem a teljes járatszám. Az e-mail közös brit-amerikai értékelése során a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a British Airways 223-as washingtoni járatát fenyegeti közvetlen veszély.