Egy amerikai orvos bizonyítékok bemutatása és részletek közlése nélkül bejelentette, hogy klónozott emberi embriót ültetett be egy asszony méhébe. Brit szakértők súlyosan etikátlannak és felelőtlennek minősítették a klónozott embrió beültetését. Az amerikai orvos szerint legfeljebb 30 százalék az esélye annak, hogy a nő sikeresen ki tudja hordani a gyermeket.

A világ első, anyaméhbe beültetett klónozott emberi embriójáról tett bejelentést szombaton Londonban egy amerikai orvos - írja az MTI. A ciprusi születésű Panos Zavos szombat délutáni londoni sajtóértekezletén azt mondta: a 4 sejtes állapotban beültetett embrió örökítőanyagát egy férfi bőrsejtjeiből nyerték. A kihordásra egy 35 éves nő vállalkozott. Az orvos - aki a nő állampolgárságát nem közölte - hangsúlyozta, hogy az általa két hete elvégzett beültetés célja nem béranyaság; siker esetén az anya megtartja gyermekét.

Nem ez az első alkalom, hogy emberklónozási kísérletről tettek bejelentést. Severino Antinori olasz orvos 2002 novemberében számolt be hasonló beavatkozásról, konkrét tészleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

Zavos maga is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy legfeljebb 30 százalékosra becsüli a sikeres kihordás esélyét. Hozzátette: még az sem biztos, hogy a terhesség egyáltalán létrejött, a beágyazódás megtörtént - erről legkorábban a jövő héten lehet meggyőződni.

A bejelentés a teljes meglepetés erejével érte a brit szakközvéleményt. Zavos szombaton, még a londoni sajtókonferencia előtt, a BBC rádiónak csak annyit mondott, hogy már elkezdte a klónozott embrió kihordására jelentkező nők meghallgatását. Azt a BBC-nek is felfedte, hogy a klónozott embriót már létrehozta, de azt, hogy már be is ültette az anya szervezetébe, csak a délutáni sajtótájékoztató végén jelentette be.

A klónozással létrejött élőlény - a természetes módon fogant, két szülő ivarsejtjeiből kifejlődött utóddal ellentétben - annak az egyetlen donornak a pontos genetikai hasonmása, amelyből a klónozáshoz használt örökítőanyagot kinyerték.

Brit szakértők azonnal súlyosan etikátlannak és felelőtlennek minősítették Zavos emberi klónozási kísérletét, nem utolsó sorban azért, mert az eddigi állatkísérletek tapasztalatai szerint az így kialakult terhességek nagyon magas arányban kudarccal végződnek, és a megszületett egyedek jelentős hányada is rendellenességektől szenved.

Zavos doktor és brit kutatási partnere azonban a sajtóértekezleten bejelentette, hogy a klónozási technológia további alkalmazását is tervezi: ennek alapján egy-egy embriót a fejlődés korai szakaszában kettéválasztanának, az egyik félből rendes magzat fejlődne ki az anya méhében, a másikat azonban lefagyasztanák, és gyógyító célú őssejtforrásként használnák a megszületett gyermek esetleges genetikai rendellenességeinek vagy egyéb betegségeinek, sérüléseinek kezelésére - hangzott a BBC szombati műsorában.