A kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatok szorosabbra fűzéséről egyezett meg a Párizsban vendégeskedő Hu Csintao kína vezető vendéglátójával, Chirac francia elnökkel. A tárgyalásokon szó esett a Tienanmen téri vérengzés után bevezetett kínai fegyverembargó feloldásáról. Ugyanakkor Chirac elnök figyelmeztette tajvani vezetést, hogy a védelemről tervezett népszavazással ne veszélyeztesse a térség békéjét. Tajpej hivatalosan tiltakozott a francia elnök figyelmeztetése ellen. Eközben több francia parlamentben képviselő bojkottot hirdetett Hu elnök parlamentben tartandó beszéde ellen, arra hivatkozva, hogy Peking nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.

A francia-kínai kapcsolatok szorosabbra fűzésében állapodott meg háromnapos párizsi látogatásán, Hu Csintao kínai elnök vendéglátójával, Jacques Chirac francia elnökkel. A kínai vezető látogatásával a két ország negyven éves diplomáciai kapcsolatát ünnepli.

A két elnök stratégiai egyezményt írt alá kedden, Chirac elnök szerint ezzel "új szakaszához érkezett" az 1997-ben megkezdett francia-kínai együttműködési folyamat. Ugyanakkor a Xinhua hírügynökség tájékoztatása szerint megegyezés született arról is, hogy a két ország összehangolja munkáját az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Chirac elnök elítélően szólt az ország védelmének fejlesztéséről tervezett tajvani népszavazásról. Az elnök szerint a Tajvan Kínától való elszakadását erősítő referendum komolyan veszélyezteti Délkelet-Ázsia békéjét. Előzőleg Franciaország több ízben biztosította Pekinget, hogy támogatja az "egy Kína" - elvet - írja a BBC News.

"A kínai kommunisták folyamatosan emelik a Tajvan ellen irányuló katonai készültséget. Mostanra 496 rakétával céloznak szigetünkre. Ez az, ami a térség békéjét veszélyezteti" - tiltakozott Chirac figyelmeztetése ellen Richard Sí Tajvani külügyminiszter.

Ugyanakkor Chirac elnök idejétmúltnak nevezte azt az embargót, amelyet Franciaország az 1989-es Tienanmen téri vérengzés után hozott Kínával szemben. A kereskedelmi korlátozás megtilt bármilyen Kínába irányuló francia fegyverszállítást, azonban ennek napjainkban Chirac szerint "már nincs értelme" - tudósít a Reuters hírügynökség.

A két ország a kereskedelem terén is szorosabb együttműködést tervez a jövőben. Ennek bizonyítéka az, hogy a China Southern Airlines huszonegy Airbus A-320-as repülőre kért ajánlatot az Airbustól.

"Tudomásom szerint Kína és az Airbus Csoport megegyezett huszonegy repülő megvételéről" - jelentette ki az üzletről nyilatkozva Hu. Kína tavaly már vásárolt harminc Airbust, amelyeket az öt nagy állami légitársaság között osztottak szét.

Hu francia látogatásának csúcspontja - a kínai vezető beszédet tart a francia parlamentben - magára vonta néhány parlamenti képviselő haragját. Eddig tizenöt képviselő, köztük Chirac pártjának tagjai jelentette be, hogy bojkottálják a díszülést, így tiltakozva az ellen, hogy Kína nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.