A francia parlament alsóháza nagy többséggel elfogadta azt a törvényt, amely kitiltja az állami iskolákból a vallási szimbólumokat. A franciák többsége támogatja a törvény bevezetését, azonban az ország mozlim közösség úgy véli, a törvény elsősorban ellenük készült. A törvényt nemzetközi szinten is több támadás érte: több ország az emberi jogok megsértésével vádolja Franciaországot.

A francia parlament alsóháza elfogadta a törvényt, amely kitiltja a vallási szimbólumokat az állami iskolákból. A francia honatyák 494-36 arányban szavaztak a törvény mellett. A törvény, amely hónapok óta vitatéma volt Franciaországban, minden vallási szimbólumra egyaránt vonatkozik: az iskolákba ezentúl nem lehet mozlim fejkendőt, kipát, vagy nagyobb keresztet bevinni, sőt még a vallási előírásból viselt szakállat sem engedélyezi.

A francia honatyák szerint a törvény arra szolgál, hogy elkülönítse a vallástól a világi oktatást. "A vita és a szavazás eredménye alapján ismét megerősítést nyert a köztársaság és a szekularizáció" - jelentette ki a szavazás után Jean Pierre Raffarin miniszterelnök. A törvényt a francia lakosság hetven százaléka támogatja.

A kormány felmérése szerint a törvény még a mozlim nők körében is negyven százalékos támogatottsággal bír, azonban a franciaországi mozlimok ötmilliós közössége hevesen tiltakozik a törvény bevezetése ellen. A mozlimok azt állítják, a törvény elsősorban ellenük, pontosabban a mozlim nők fejkendője ellen irányul.

Fotó: Fábián Évi

Mohamed Sajid Tantavi, az egyiptomi al-Azar mecset nagysejkje, a szunnita iszlám egyik legmagasabb rangú vezetője, Sarkozy belügyminiszterrel találkozva ugyanakkor kijelentette, hogy nem kötelező a fejkendő viselése olyan országban, amelynek törvényei ezt nem teszik lehetővé.

Más mozlim vezetők azonban felemelték szavukat a törvény ellen. Szaúd-Arábia mozlim vezetői egyenesen az emberi jogok megsértésének nevezték, hogy a francia parlament alsóháza elfogadta a törvényt. Az emberi jogok Helsinki Bizottsága szintén figyelmeztette Franciaországot a vallási érzelmek tiszteletben tartására. Ugyanakkor több amerikai szenátor is tiltakozott a washingtoni francia követségen a törvény elfogadása ellen.

A Franciaországban élő körülbelül hétezer szikh védelmében India kormánya emelte fel szavát. Az indiai vezetés arra kérte a francia hatóságokat, hogy megfelelő "érzékenységgel kezeljék a kérdést". A szikh vallási előírások szerint a férfiaknak turbánnal kell lefedniük hosszú hajukat. A törvény valószínűleg szóba kerül majd Chirac francia elnök hét végére tervezett indiai útján is.