Blair menesztette védelmi miniszterét

Vágólapra másolva!
Más posztra került az iraki háborút kísérő, súlyos belpolitikai botrányokban erősen kompromittálódott brit védelmi miniszter, miután Tony Blair kormányfő a megnyert választás után, péntek este átalakította kormányát.
Vágólapra másolva!

A brit Munkáspárt történelmi, egymás utáni harmadik győzelmét aratta az előző nap tartott parlamenti választáson, jóllehet korábbi, 160 fősnél nagyobb alsóházi többsége a lassan végleges adatok szerint 66-ra olvadt. A meredek pozícióvesztést egyöntetű vélekedések szerint az iraki háború utáni, szinte folyamatos belpolitikai botránysorozat okozta, amely a választási kampány hajrájában is központi szerepet kapott.

Geoff Hoon eddigi védelmi miniszter személyét a közvélemény szorosan hozzákapcsolta e botrányokhoz, különösen azóta, hogy két éve öngyilkos lett a tárca első számú biológiai fegyverzeti tanácsadója, David Kelly. Kelly volt a vélelmezett forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány az iraki háború előtt szándékosan feltupírozott adatokat tett közzé az iraki tömegpusztító fegyverzetről.

A riport után példátlan összecsapás-sorozat kezdődött a rádió és a forrás felfedését követelő kormány között. A vezető szakértőt - miután a neve mint valószínű forrásé kiszivárgott a minisztériumból - nyers stílusú, nyilvános parlamenti meghallgatásnak vetették alá; Kelly két nappal később, egy erdőben felvágta csuklóján az ütőeret. Kelly nevének kiszivárogtatásáért a közvélemény Hoont tette felelőssé. A most áthelyezett védelmi miniszter feltűnően a háttérben maradt minden kormánypárti kampányrendezvénytől a választások előtt.

Forrás: [origo]
A menesztett Geoff Hoon

Hoon a péntek esti kormányátalakítás során az alsóház vezérének posztját kapta. Ez kabinettagsággal járó, a frakcióvezetőénél jóval szélesebb körű, mindig kormánypárti politikus által betöltött, a házelnökével nem azonos, jelentős tisztség, amelynek viselője felelős a parlamenti tárgyalási napirend zökkenőmentességéért.

Geoff Hoon helyére John Reid eddigi egészségügyi miniszter került; őt Patricia Hewitt, az eddigi ipari és kereskedelmi miniszter váltotta az egészségügyi tárca élén. Hewitt eddigi tárcáját kibővítették, termelékenységi, energiaügyi és ipari minisztériummá, amelynek élére Alan Johnson eddigi munka- és nyugdíjügyi miniszter került.

Johnson posztját David Blunkett, az előző munkáspárti kormány volt belügyminisztere kapta. A világtalan Blunkett fél éve magánéleti botrányok közepette volt kénytelen távozni: férjezett szeretőjének különböző, hivatalából eredő szociális kedvezményeket juttatott, és a nő nemrég született gyermekét is magáénak nyilvánította, jóllehet ezt genetikai vizsgálatok azóta kizárták. A pártjában rendkívül tehetséges politikusként számon tartott Blunkett közeli visszatérésére Blair már a volt belügyminiszter távozása után egyenes utalásokat tett.

A három legfőbb kabinetposzt élén nem történt változás: Gordon Brown, akit mindenki Blair utódjelöltjének tart, megtartotta a pénzügyminiszteri tárcát, Charles Clarke maradt a belügyminiszter és továbbra is Jack Straw a külügyminiszter, jóllehet az ő menesztésére is többen tippeltek a választások előtt.