Belgiumban ítélkeznek a ruandai népirtók felett

Vágólapra másolva!
A ruandai népirtásban való bűnrészességgel vádolnak két férfit, akinek pere hétfőn kezdődött meg Brüsszelben. A per megindítását egy belgiumi törvény teszi lehetővé, amelynek értelmében a belga bíróságok emberiségellenes ügyekben bárki felett ítélkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Népirtásban való bűnrészességgel gyanúsítják azt a két ruandai férfit, akiknek pere hétfőn kezdődött meg Brüsszelben. 1994-ben Ruanda délkeleti részén, Kibungo tartományban alig 16 nap alatt mintegy 50 ezer ember életét követelte az az öldöklés, amely az afrikai ország államfőjének meggyilkolása után történt. A vádirat szerint ebben a gyanúsítottak is szerepet játszottak, részt vettek a véres támadásokat előkészítő megbeszéléseken, autójukat milíciák rendelkezésére bocsátották, egyes tanúk szerint pedig több vérengzést személyesen is felügyeltek. A gyanúsított testvérpár tagadja a vádakat.

Ez a második ilyen belgiumi "Ruanda-per": az elsőt még 2001-ben tartották, akkor négy embert ítéltek 12-20 évi börtönre. A perek megtartására egy sajátos, még a kilencvenes években hozott belgiumi törvény teremt lehetőséget: ennek értelmében a belga bíróság a háborús bűncselekmények és emberiségellenes ügyekben nem csak belgák, hanem bárki felett ítélkezhet.

A bírósági eljárás várhatóan június végéig tart, s ezen idő alatt 130 tanút szólítanak vallomástételre. Ha a két vádlottat bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak. Az ENSZ adatai szerint az 1994-es ruandai népirtásban mintegy 800 ezer ember vesztette életét, főként az országban kisebbségben lévő tuszi népcsoport tagjai. A többségi hutuk szélsőséges milíciái ugyanakkor a mérsékeltebb nézeteket képviselő hutukat sem kímélték