Házról-házra járnak az izraeli katonák

Vágólapra másolva!
Megkezdődött szerdán azoknak a zsidó telepeseknek az erőszakos eltávolítása, akik kedd éjfélig nem voltak hajlandók elhagyni Gázai övezetbeli otthonaikat. A közel 10 ezer izraeli katona házról-házra haladva távolítja el az ellenállókat. Egy zsidó nő tiltakozásul felgyújtotta magát, egy telepes pedig három palesztint lelőtt. A hadsereg szerint csütörtökre sikerül kiüríteni mind a 21 gázai zsidó telepet.
Vágólapra másolva!

A Gázai övezetben az izraeli hadsereg szerda reggel kezdte meg azoknak a zsidó telepeseknek az elszállítását, akik a kormány utasítása ellenére sem voltak hajlandóak önként elhagyni otthonukat kedd éjfélig. Ekkor járt le annak az ultimátumnak a határideje, amelyet az izraeli hatóságok szabtak a nem engedelmeskedő telepeseknek. Az 1967-ben megszállt területen élő 8500 telepes egy része hétfőre elhagyta otthonát, sokan azonban az ellenállás mellett döntöttek, akár azon az áron is, hogy így elvesztik az állami kárpótlás egy jelentős részét. A kárpótlás családonként negyed- és félmillió dollár között van.

A 21 evakuálására ítélt kolónia közül négy - az északi Dugit és Niszanit, valamint a déli Peat Szade és Bedola - szerdára már üres volt. Niszanitban a földgyaluk meg is kezdték a házak lerombolását. Délutánra az izraeli erők öt telepre, Neve Dekalimba, Moragba, Tel-Katifába, Ganei-Talba és Bedollába vonultak be, hogy a még ott lévő lakosokat erőszakkal bírják rá a távozásra. A kiürítésben közel 10 ezer katona vesz részt. Az övezetbe bevonuló katonák több helyen is ellenállással találták szemben magukat. A katonákat egyes helyeken náciknak nevezték, sok telepes tiltakozásul sárga csillaggal a mellén ment ki az utcára.

A CNN arról számolt be, hogy egy 54 éves zsidó nő tiltakozásul felgyújtotta magát Netivot város közelében. A kórházba szállított nő bőrfelületének több mint hatvan százaléka megégett. Shiloban pedig egy zsidó telepes palesztin munkásokra nyitott tüzet: hármat meggyilkolt, kettőt pedig megsebesített. A férfit letartóztatták.

Neve Dekalim központi zsinagógáját, ahova mintegy kétszáz fiatal vetette be magát, tucatnyi izraeli katona és rendőr vette körül. A behatolók tojás- és kőzáporral fogadták a felsorakozó biztonsági erőket. Moragban az izraeli katonák csatárláncot alkotva kényszerítették meghátrálására a tiltakozókat, majd behatoltak a házakba, hogy a lakosokat távozásra bírják. Bementek a helyi zsinagógába is, ahonnan elkezdték kihurcolni az ott lévőket. Ganei-Talban a katonák ugyancsak csatárláncot alkotva igyekeztek kiszorítani a telepeseket a kolónia területéről, bár ennek a telepnek a lakói belegyeztek abba, hogy estig távoznak.

Ariel Saron izraeli kormányfő szívszaggatónak nevezte a házaikból erővel eltávolított telepesekről készült képeket, és önuralomra szólította fel a telepeseket és a katonákat. A kormányfő elmondta: a telepek felszámolása előmozdítja Izrael biztonságát és a palesztinokkal fennálló konfliktus rendezését. Saron elismerte, hogy a palesztinok is erőfeszítéseket tesznek a nyugalom fenntartására. Az izraeli biztonsági erők figyelmeztették Ariel Saront, hogy egyik elődjéhez, Jichák Rabinhoz hasonlóan szélsőségesek támadásának célpontjává válhat.

Az izraeli hadügyminiszter arra számít, hogy akár már csütörtökre sikerülhet mindenkit eltávolítani a telepekről. Ez az első alkalom, hogy Izrael visszaad olyan területeket, amelyeket a palesztinoktól foglalt el. Az engedménnyel párhuzamosan hatalmas fal épült a palesztin és zsidó részek közé.

[origo]/MTI