Elnapolták Szaddám perét

Vágólapra másolva!
November 28-ig elnapolták Szaddám Huszein perét. A volt diktátor előzőleg ártatlannak vallotta magát a szerdán kezdődött tárgyaláson. A per elején Szaddám beszédbe akart kezdeni, és nem akarta megadni személyazonosságát, ezért rendreutasította a felette ítélkező bírói testület vezetője, a kurd származású Rizgar Mohammed Amin. A per kezdetekor teljesen lezárták a bagdadi zöld zónát.
Vágólapra másolva!

A bíróság berekesztette a Szaddám Huszein iraki exdiktátor elleni eljárás első tárgyalását, és a pert november 28-ig elnapolta. Szaddám előzőleg ártatlannak vallotta magát. A vele együtt perbe fogott hét magas beosztású volt tisztségviselője ugyancsak ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. A per szerdán kezdődött Bagdadban, a szigorúan védett zöld zónában, a feloszlatott Bász Párt egykori székházában.

A déli 12 óra után kezdődött tárgyaláson először rendre kellett utasítani a volt diktátort, mert már a tárgyalás elején beszédbe akart kezdeni. Az elnöklő bíró rendreutasította, mire Szaddám leült - jelentette a CNN tudósítója. A kigombolt gallérú fehér ingben, sötét öltönyben és kezében Koránnal megjelenő Szaddám, illetve társai rácsos kalitkákban foglaltak helyet. A terembe utolsónak a volt diktátor lépett be, és többször is makacskodott a bírókkal szemben. Így például többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó megadni személyazonosságát, és kitartott amellett, hogy ő Irak elnöke, illetve illegitimnek nevezte a bíróságot.

"Ki maga? Mit akar ez a bíróság? Egyáltalán, dolgozott valaha bíróként?" - kérdezte Szaddám. Később kijelentette: "Fenntartom alkotmányos jogaimat, amelyek mint Irak elnökét megilletnek. Nem ismerem el a testületet, amely felhatalmazta magukat, és nem ismerem el ezt az agressziót... Ami igazságtalanságon alapul, az méltánytalan... Nem válaszolok ennek az úgynevezett bíróságnak."

Szaddám mellett vádlottként jelent meg a tárgyaláson hét egykori beosztottja is: Barzan Ibrahim At-Tikríti egykori titkosszolgálati parancsnok; Taha Jaszin Ramadan volt alelnök; Avad Hamed Al-Bandar volt legfőbb bíró; Abdullah Kadheim Ruaid, Ali Daim Ali, Mohamed Azavi Ali és Mizhar Abdullah Raved, a Bász Párt dudzsaili szervezetének volt tisztviselői.

A per előtt lezárták a bagdadi kormányzati negyedet, ahova sem járműveket, sem gyalogosokat nem engednek be. A biztonságra helikopterek is vigyáznak a levegőből. Tudósítók azt is jelentették, hogy a szokásosnál jóval gyérebb az utcai forgalom az iraki fővárosban. Sokan vélhetően attól való félelmükben nem merészkednek az utcára, hogy merényletek kísérik a per kezdetét. Az iskolákban és az óvodákban is a szokásosnál kevesebb gyermek jelent meg szerdán.

Kurd főbíró ítélkezik Szaddám felett

Fotó: EPA
Szaddám és társai a bíróval szemben

Szaddám felett öt bíró ítélkezik majd, akiknek kilétét egészen szerdáig szigorú titokban tartották. Délelőtt azonban bejelentették, hogy az öttagú tanács elnöke egy kurd származású bíró, Rizgar Mohammed Amin lesz. A negyvenes éveinek végén járó jogász az Irak északi részén fekvő Szulejmaníjában él, és az ottani bíróságon dolgozik. Diplomáját 1980-ban szerezte a bagdadi egyetem jogtudományi karán.

"Kétségbe fogjuk vonni a bíróság legitimitását, mint ahogyan ezt minden nap megtesszük. Alkotmányellenesnek fogjuk nyilvánítani, és mint ilyennek nincs hatásköre Irak legitim elnöke felett ítélkezni" - közölte Halil al-Dulaimi, az ex-diktátor ügyvédje. Dulaimi, aki kedd este találkozott Szaddám Huszeinnel, közölte: védence már várja, hogy szerdán bíróság elé álljon, teljesen meg van győződve az ártatlanságáról. Dulaimi közölte, azért kér halasztást a bíróságtól, hogy jobban fel tudjon készülni a védelemre. Megfigyelők szerint van esély arra, hogy a pert elnapolják.

Szaddám Huszein és hét alvezére ügyében a Paul Bremer, Irak volt amerikai kormányzója által 2003-ban felállított különleges törvényszék ítélkezik. A New York-i székhelyű Human Rights Watch jogvédő szervezet kifogásolta, hogy a bíróságnak nyújtott amerikai támogatás megkérdőjelezi a testület pártatlanságát. Többen követelték, hogy Szaddám Huszeint állítsák nemzetközi bíróság elé, de Ibrahím Dzsaafari kormányfő hétfőn ezt elutasította, mondván, hogy az "iraki igazságszolgáltatás igazságos és átlátható".

Szaddám Huszeint és hét alvezérét először az észak-iraki Dudzsailban 1982-ben elkövetett vérengzés miatt vonják szerdán felelősségre, amelynek 143 lakosát mészárolták le, megtorlásul az elnöki konvoj elleni támadásért. A pert a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában, egy különlegesen kialakított tárgyalóteremben tartják. A tárgyalóteremben csupán megfigyelők és újságírók egy kis csoportja lehet jelen. Az eseményeket televíziós kamerák közvetítik.

Tüntetések pro és kontra

Tikrít utcáin kedd este Szaddám több tucatnyi híve vonult fel az esti ima után a megbuktatott diktátor arcmásával. "Nem, nem az áruló kormányra!", Halál a külföldiek ügynökeire!" és "Hosszú életet a vezérnek, az elnöknek" - skandálták a tüntetők. Tüntetés volt a közeli Dúrban, a továbbra is szökésben lévő, kegyetlenségéről ismert Izzat Ibrahim al-Dúri extábornok szülőfalujában is.

Szerdán Dudzsail utcáin is tüntetést tartottak. A tüntetők - az 1982-es mészárlásban megöltek hozzátartozói - Szaddám Huszein halálra ítélését követelték. A tiltakozók megölt szeretteik és síita vallási vezetők portréival vonultak fel a település utcáin.

MTI/[origo]