A szlovák ügynöklista újabb részlete a világhálón

2005.02.07. 19:40

A csehszlovák államrendőrség ügynökeinek újabb listája kerül fel az intenetre. Kedden hozzák nyilvánosságra az egykori államrendőrség közép-szlovákiai ügynökeinek listáját. Az ügynöklista harmadát már novemberben közzétették, az utolsó részlet várhatóan márciusban kerül fel a világhálóra.

Kedden kerül a világhálóra a csehszlovák államrendőrség (StB) közép-szlovákiai ügynökeinek listája, valamint hozzáférhető lesz az StB által megfigyeltek névjegyzéke is - jelentette be Ján Langos, a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) elnöke kedden Pozsonyban.

Az intézet tavaly novemberben nyitotta meg az ügynöklistákat ismertető honlapját, amelyre akkor csak az egykori kelet-szlovákiai kerület ügynökeinek névjegyzéke került fel. Kedden az ügynöklista második harmada, a közép-szlovákiai ügynökök neve válik nyilvánossá, a nyugat-szlovákiai listák pedig várhatóan márciusban kerülnek fel az internetre. Ján Langos, az ÚPN elnöke elmondta: a közép-szlovákiai jegyzékben mintegy harmincezer ügynök és megfigyelt személy neve szerepel. Az anyag az 1950-es évektől kezdődött és az 1989-es rendszerváltással befejeződött kommunista uralom évtizedeit öleli fel.

A kelet-szlovákiai listák ismertté válása után több politikus került kínos helyzetbe. Ján Hurny, a Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) egyik államtitkára kénytelen volt lemondani ügynökmúltja miatt. Jozef Banas, a kormánypárt egyik parlamenti képviselője, a NATO parlamenti közgyűlésének szlovák alelnöke is hasonló okból került a figyelem központjába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK