Megerősítette Marek Belka lengyel miniszterelnök, hogy kilép pártjából, és csatlakozik a májusban újjáalakuló centrista párthoz. Noha pártja, a mélyponton lévő Baloldali Demokrata Szövetség (SLD) megpróbálta maradásra bírni, Belka kijelentette: tartva magát a korábbi forgatókönyvéhez, május 5-én benyújtja kormánya lemondását a szejmnek.

A lengyel miniszterelnök megerősítette, hogy kilép a népszerűsége mélypontjára jutott kormánypártból, és május elején csatlakozik egy újonnan létrejött centrista párthoz. Marek Belka erről egy péntek esti rádióinterjúban beszélt, megerősítve a hetek óta tartó találgatásokat. Az egykori Szabadság Uniójának romjain megalakult Demokrata Párt (PD) április közepén tartja első kongresszusát.

Már jelezte belépését a  PD-be Jerzy Hausner volt miniszterelnök-helyettes, míg Tadeusz Mazowiecki volt kormányfő támogatásáról biztosította a pártot. Belka jelenlegi pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) népszerűsége az utóbbi hónapokban a mélypontra zuhant, ami elsősorban a pártot megrázó számos korrupciós botránynak köszönhető.

A jelenlegi miniszterelnök azt is megerősítette, hogy május 5-én mindenképpen benyújtja kormánya lemondását a szejmnek. Reményét fejezte ki, hogy a parlament egyúttal kimondja önmaga feloszlatását is, szabaddá téve az utat a rendkívüli választások előtt. Utóbbiakra legkorábban júniusban, legkésőbb pedig októberben kerülhetne sor.

Belka március negyedikén már felajánlotta lemondását, ám ezt a szejm nem fogadta el. Az is kérdéses, hogy a miniszterelnök május ötödikei távozása után képes lesz-e a lengyel parlament feloszlatni önmagát. A szejm feloszlatásához kétharmados többségre van szükség, ám a hatalomhoz ragaszkodó SLD nem biztos, hogy megszavazza az önfeloszlatást. Ebben az esetben Lengyelországban kisebbségi kormány alakulhat.

MTI/[origo]