A római katolikus egyház és a vatikáni hierarchia rejtegeti a háborús bűnök gyanújával körözött Ante Gotovina horvát tábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének kedden Londonban megjelent nyilatkozata szerint. A Vatikán és a horvátországi püspöki konferencia határozottan visszautasította Carla del Ponte vádjait.

Del Ponte a The Daily Telegraphnak azt mondta: úgy tudja, hogy Gotovinát egy horvátországi ferences kolostorban bújtatják. A Vatikán valószínűleg "néhány nap alatt pontosan ki tudná deríteni", hogy a körözött tábornokot a nyolcvan horvát kolostor közül melyikben rejtegetik, de elmondása szerint "a hallgatás falába" ütközik a Vatikán részéről.

A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint Del Ponte azután határozta el értesülésének nyilvánosságra hozatalát, hogy hónapokon át titkos, ám eredménytelen felhívásokkal fordult a Vatikán vezető tisztviselőihez, sőt közvetlenül XVI. Benedek pápához. Del Ponte azt mondta a The Daily Telegraphnak, hogy a Vatikán "minden együttműködést elutasít", jóllehet Gotovinát "a katolikus egyház védelmezi". A főügyész júliusban személyesen utazott Rómába, hogy értesülését megossza a Vatikán "külügyminiszterével", Giovanni Lajolo érsek azonban elutasította a segítséget.

Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő keddi közleményében visszadobta a labdát a svájci jogásznőnek, akit az ügy "kellő tisztázására" szólított fel. Giovanni Lajolo érsek, a Vatikán "külügyminisztere" ugyanis a főügyésszel tartott júliusi találkozóján utalt arra a jogi tényre, hogy a Vatikán államközi kapcsolatokkal foglalkozó államtitkársága a Szentszéknek nem az a szerve, amellyel a hágai ENSZ-törvényszék intézményi szinten együtt tud működni - hangsúlyozta a szóvivő.

Lajolo érsek akkor felszólította Del Pontét: részletesen tárja fel az állításait alátámasztó bizonyítékokat annak érdekében, hogy a Vatikán kapcsolatba léphessen az érintett egyházi intézményekkel. A mostanáig lefolytatott szentszéki vizsgálatok ugyanis "negatív eredményre" vezettek. Del Ponte ez idáig "semmilyen módon nem reagált" Lajolo kérésére - szögezte le Navarro-Valls. "Teljes egészében visszautasítjuk ezeket a gyanúsításokat" - írta közleményében a horvát püspöki konferencia is, amely állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a hágai ENSZ-törvényszék főügyésze "frusztrált", és nyilatkozatában egy sor elfogadhatatlan és megalapozatlan állítást kürtölt szét. Visszafogottabban válaszolt a vádakra Ivo Sanader horvát miniszterelnök. Nem tudja, mire alapozza szemrehányásait Del Ponte - hangoztatta Sanader, aki felkérte a főügyészt, hogy továbbítsa a birtokában lévő értesüléseket a zágrábi kormánynak.

Gotovina, akit horvátországi nacionalista körökben változatlanul hősként dicsőítenek, 2001 óta szökésben van. A 49 éves tábornokot háborús bűnökkel és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel - legalább 150 szerb civil megölésével és 150-200 ezer szerb erőszakos kitelepítésével - vádolják, amelyeket az 1990-es évek elején követett el a Szerbia és Horvátország közötti fegyveres konfliktusban. Elmaradt elfogása is oka volt annak, hogy az Európai Unió nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal az eredetileg tervezett március 17-i időpontban.