Mind európai, mind iráni részről valószínűtlennek tartják, hogy jelentős eredmény születhetne szerdán az iráni atomprogram által kiváltott nemzetközi vita rendezésében az Európai Unió nevében fellépő brit-francia-német trojka és Irán bécsi tárgyalásán.

Aligha remélhető, hogy a szerdai tárgyaláson sikerül rávenni Iránt urándúsítási tervének feladására. Nem valószínű, hogy az ügy Biztonsági Tanács elé utalásának fenyegetése elrettenti Teheránt ilyetén szándékától - vélik sokan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált európai diplomaták közül.

A névtelenül nyilatkozó diplomaták szerint az Európai Unió nevében tárgyaló francia, brit és német illetékesek arra szorítkoznak a szerdai bécsi tárgyaláson, hogy kipuhatolják, miként reagál Teherán egy olyan javaslatra, amely szerint Irán dúsíthatna uránt, de nem saját területén, hanem oroszországi létesítményekben.

Irán váltig állítja, hogy atomprogramja csakis az energiatermelést szolgálja, az Egyesült Államok és több más nyugati ország viszont arra gyanakszik, hogy e program egy része titkos atomfegyvergyártásra irányul. Ha nem iráni területen dúsítanák az iráni atomreaktorokba szánt uránt, Teherán nem élhetne vissza az urándúsítás lehetőségével, nem tudna olyan fokon dúsított uránra szert tenni, amely már atomfegyverbe is használható.

Ez a javaslat hivatalosan még nem került iráni illetékesek elé, ezért hivatalos reagálás sem volt még rá. Ám ez az elképzelés már egy hónappal ezelőtt kiszivárgott, megjelent a sajtóban, és több iráni illetékes reagált is a sajtójelentésekre. Ezek a nem hivatalos reagálások mind elutasítóak voltak.

Névtelenül nyilatkozó teheráni illetékesek kiszivárogtatták, hogy az iráni delegáció is új javaslattal érkezik a bécsi tárgyalásra. Részleteket nem közöltek, de európai diplomaták gyanítják, hogy egy olyan korábbi felvetés felmelegítéséről van szó, amelyet egyszer már elutasítottak az európaiak. Nevezetesen arról, amelyik szerint Irán a saját területén dúsítana uránt, de megnyitná urándúsító létesítményeit külföldi befektetők előtt, így ezek a létesítmények közvetve nemzetközi ellenőrzés alá kerülnének.

A jelek szerint maga Teherán sem számít ellenjavaslatának kedvező fogadtatására. Erre vall legalább is, hogy Golamreza Agazadeh - Irán fő tárgyalója nukleáris ügyekben - óvott egy hétfői nyilatkozatában a bécsi tárgyalással kapcsolatos túlzott várakozásoktól.