Irán súlyos válaszcsapással fenyegeti Izraelt

Vágólapra másolva!
Irán védelmi minisztere szerint az ország hadserege olyan csapással válaszolna egy izraeli támadásra, amely "örök kómába" ejtené a zsidó államot. Előzőleg Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy országa nem fogja eltűrni, hogy Irán atomhatalommá váljon.
Vágólapra másolva!

Mosztafa Mohammed Nadzsar úgy fogalmazott szerdai nyilatkozatában, hogy Izrael "éppúgy örök kómába kerülne egy iráni válaszcsapástól, mint miniszterelnöke, Ariel Saron" január 4-én elszenvedett agyvérzésétől. Hozzátette még, hogy az Egyesült Államok és Izrael "ijesztgetni próbálja Iránt, de megtámadni egyik sem merné".

Az iráni miniszter Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szombati beszédére reagált nyilatkozatával, amelyet egy bemondó olvasott fel az iráni állami televízióban. Az izraeli védelmi tárca vezetője azt mondta a hét végén az izraeli Herclíjában tudósok és politikusok egy csoportja előtt: Izrael semmiképpen sem fogja eltűrni, hogy Irán képessé váljék atomfegyver gyártására. Hangoztatta, hogy Izrael előnyben részesíti a diplomáciai megoldást, de fel kell készülnie arra az esetre is, ha az kudarcot vall.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter közölte szerdán Teheránban, hogy "kormánya elfogadja Tony Blair hétfői javaslatát, és független, elfogulatlan vizsgálóbizottságot küld a brit kormányfő által megnevezett európai helyszínekre". Blair nem iráni "vizsgálóbizottságnak", hanem Mahmúd Ahmadinezsád elnöknek javasolta, hogy utazzék Európába és keresse fel a zsidó holokauszt helyszíneit. Azzal összefüggésben vetette fel ezt szokásos havi sajtóértekezletén, hogy az iráni elnök több decemberi beszédében is tagadta a holokausztot, úgy fogalmazott, hogy az "a zsidók és a nyugatiak által kitalált legenda".

Az iráni külügyminisztérium január 15-én bejelentette, hogy tudományos szemináriumot kíván rendezni Teheránban a zsidó holokauszt témájáról. Blair "megdöbbentőnek, nevetségesnek és ostobának" nevezte ezt az ötletet hétfői sajtóértekezletén. Mottaki sajnálkozását fejezte ki szerdán, hogy Blair ilyen "nem helyénvaló" szavakat használt a teheráni kezdeményezés minősítésére.