Ukrajnában tűnt fel egy japán háborús veterán

Vágólapra másolva!
Ukrajnában került elő egy a második világháború után eltűntnek, majd halottnak nyilvánított japán katona. A férfi, aki családot is alapított új hazájában, szerdán tér vissza Japánba, amelyet hat évtizede nem látott.
Vágólapra másolva!

Isinoszuke Uvano Szahalin szigetén szolgált a japán császári hadseregben a második világháború idején. Családjával 1958-ban szakadt meg a kapcsolata, akik hat éve hivatalosan is halottnak nyilváníttatták. Csakhogy kiderült, hogy nem halt meg, hanem Ukrajnában él, ahol megházasodott, és családot alapított. Létezésére még tavaly derült fény, amikor barátai útján megkereste a japán hatóságokat - írja a BBC.

A 83 éves férfi egyike annak a több ezer japán katonának, akiket orosz területen ért a háború vége, és vagy hadifoglyok lettek és kényszermunkára szállították őket, vagy önként maradtak a Szovjetunióban. Azt ugyanakkor nem tudni, Uvano hogyan került Urajnába, és miért nem tért haza egészen idáig Japánba.

Mivel családja halottnak nyilváníttatta, ezért ukrán állampolgárként, ukrán útlevéllel tud csak hazautazni. A férfit fia is elkíséri az útra, melynek során Japán északi részén élő családtagjait és régi ismerőseit látogatja végig áprilisban. A hatóságok azt ígérik, megszüntetik halottnak nyilvánítását. Uvato szerdán, hat évtized után lép újra a szigetország földjére.

Japánban komoly érdeklődés kíséri az egykori japán katonák sorsát, tavaly nagy hírverés kerekedett abból, hogy a Fülöp-szigetek egyik elhagyatott vidékén máig bujkáló japán katonákat találtak. A kiküldött japán tisztviselők hivatalos vizsgálata azonban eredménytelen volt.